Print this page

Γλυκά πασχαλινά ψωμάκια «λαγουδάκια»

Τέλεια για το πασχαλινό τραπέζι!

Δείχνουν υπέροχα και είναι τόσο εύκολο να τα φτιάξετε που μπορείτε να τα ετοιμάσετε μαζί με τα παιδιά! Είναι πολύ εντυπωσιακά για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά μπορείτε να τα απολαύσετε και σε πολλές άλλες περιστάσεις, όπως για παράδειγμα ένα γιορτινό brunch!

Υλικά

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¾ κουτ. γλ. μαγιά σε σκόνη

¼ φλ. ζάχαρη

1 αυγό

2 κουτ. σ. βούτυρο

1 κουτ. σ. ζεστό γάλα

Μια πρέζα αλάτι

¼ φλ. χλιαρό νερό

Πώς θα τα φτιάξετε

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε τη μαγιά και 2 κουταλάκια του γλυκού χλιαρό νερό. Αφήνετε κατά μέρος για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και στη συνέχεια ανακατεύετε ζωηρά με ένα πιρούνι ή αυγοδάρτη.

Σε άλλο μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη με τη μία κουταλιά από το βούτυρο, προσθέτετε το χλιαρό νερό, αλάτι και το αυγό και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Προσθέτετε σιγά σιγά  το αλεύρι μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη.

Βάζετε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ, σκεπάζετε με μια πετσέτα ή διάφανη μεμβράνη και αφήνετε περίπου μια ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθετε ένα μακρύ κορδόνι από το οποίο κόβετε κομμάτια μήκους περίπου 5 εκατοστών.

Πλάθετε κάτι κομμάτι έτσι ώστε να πάρει σχήμα αυγού και τα βάζετε σε μια λαμαρίνα την οποία έχετε καλύψει με λαδόκολλα. Σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη και αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 3 ώρες.

Για να σχηματίσετε τα αυτάκια του λαγού, κόβετε με ένα ψαλίδι τη ζύμη στα πλαϊνά σημεία της πιο λεπτής άκρης κάθε «αυγού», όπως στην εικόνα, και τα ανασηκώνετε ελαφρά.

bunny2

Με μια οδοντογλυφίδα, κάνετε δύο μικρές εσοχές μπροστά από τα αυτιά –αυτά θα είναι τα μάτια του λαγού.

Ψήνετε για 10-12 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς. Σερβίρετε ζεστά, αφού τα αλείψετε με την άλλη μία κουταλιά βούτυρο το οποίο έχετε λιώσει.