Print this page

Μικρές μπουκίτσες σαν πρέτζελ με λιωμένο τυρί

Κανείς δεν θα μπορεί να αντισταθεί σ’ αυτή τη λιχουδιά. Αν θέλετε, μπορείτε να την κάνετε και σε γλυκιά εκδοχή, μπορείτε μα αφαιρέσετε το αλάτι από τη ζύμη και να πασπαλίσετε τις μπουκίτσες όσο είναι ακόμα ζεστές με ζάχαρη και κανέλα. (σ’ αυτή την περίπτωση, σερβίρετε με κρέμα που θα φτιάξετε χτυπώντας τυρί κρέμα με άχνη ζάχαρη και λίγο γάλα, αντί για την σος τυριού.

Υλικά

1 ½ φλιτζάνια ζεστό νερό

2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά σε σκόνη

30 γρ. βούτυρο λιωμένο

2 ½ κουταλάκι αλάτι

4-5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/3 φλ. μαγειρική σόδα

1 αυγό χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό

1 λίτρο νερό

Ελαιόλαδο

Για τη σος τυριού

½ κ.σ. βούτυρο

½ κ.σ. αλεύρι

½ φλ. γάλα

250 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο

Πώς θα τα φτιάξετε

Στον κάδο του μίξερ ρίξτε το 1 ½ φλ. νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το βούτυρο και ανακατέψτε με το γάντζο. Αφήστε το μείγμα για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι και χτυπήστε μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη που αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου (περίπου 3-4 λεπτά). Εάν η ζύμη είναι πολύ υγρή, προσθέστε λίγο αλεύρι. Βγάλτε τη ζύμη από τον κάδο και σχηματίστε μια μπάλα. Βάλτε τη σε μπολ που έχετε αλείψει με λάδι, γυρίστε τη μέσα στο μπολ για να καλυφθεί με λάδι όλη η επιφάνειά της, σκεπάστε τη με καθαρή πετσέτα και αφήστε σε ένα ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).

Βράστε το 1 λίτρο νερό σε ένα κατσαρολάκι και προσθέστε προσεκτικά τη σόδα (θα αρχίσει να χύνεται γι’ αυτό προσθέστε τη λίγη λίγη και προσέξτε μην καείτε).

Βγάζετε τη ζύμη από το μπολ και την βάζετε σε μια ίσια επιφάνεια. Τη χωρίζετε στα 8 και με κάθε κομμάτι πλάθετε ένα κορδόνι μήκους περίπου 50 εκ. Στη συνέχεια, κόβετε σε κομμάτια των 2 εκ. για να φτιάξετε τις μπουκίτσες. Τα ρίχνετε λίγα λίγα (περίπου 15 κομμάτια τη φορά) στο νερό με τη σόδα και αφήνετε να φράσουν για 30 δευτερόλεπτα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αραδιάζετε σε λαμαρίνα που έχετε καλύψει με λαδόκολλα. Προσέξτε να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Αλείψετε στην επιφάνεια το αυγό που έχετε χτυπήσει με το νερό και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 15-18 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε να τα κρυώσουν για 5 λεπτά πριν σερβίρετε.

Για να φτιάξετε τη σάλτσα τυριού, ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς για 1 λεπτό. Ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε μέχρι να πήξει. Βγάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε στο μείγμα το τυρί. Ανακατεύετε καλά να λιώσει. Προσθέτετε, αν θέλετε, αλάτι και πιπέρι.