Print this page

Ατομικές κρεατόπιτες με σπιτικό φύλλο

Με χειροποίητη βουτυρένια ζύμη.

Λατρεύετε τις πίτες αλλά σας φαίνεται πολύ δύσκολο να ανοίξετε μόνη σας φύλλο. Αυτή η συνταγή για ατομικές πίτες έχει χειροποίητη ζύμη που φτιάχνετε πανεύκολα και γεμίση από κρέας και πατάτα. Τρώγονται ζεστές και είναι το απόλυτο comfort food.

 

Υλικά

Για τη ζύμη

450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ βούτυο παγωμένο κομμένο σε κύβους

90 ml παγωμένο νερό

1 αυτό ελαφρώς χτυπημένο

αλάτι

 

Για τη γέμιση

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 μεγάλη πατάτα

400 γρ μοσχαρίσιο κρέας (κατά προτίμηση διάφραγμα) κομμένο σε μικρά κομματάκια

50 γρ βούτυρο

αλάτι-πιπέρι

 

Πώς θα τις φτιάξετε

Για τη ζύμη, βάζετε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ, προσθέτετε το βούτυρο και τρίβετε με τα δάχτυλά σας μέχρι το μίγμα να γίνει σαν ψίχουλα. Ρίχνετε το νερό λίγο λίγο μέχρι να πάρετε μια σφιχτή ζύμη (μπορεί να μην το πάρει όλο) και ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία και απαλή. Μαζεύετε τη ζύμη σε μια μπάλα, τυλίγετε με μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Για τη γέμιση ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε την πατάτα σε λεπτές λωρίδες. Μοιράζετε τα κομμάτια από το κρέας σε πέντε μέρη.

Μοιραζετε τη ζύμη στα πέντε και με ένα πλάστη ανοίγετε το καθένα σε στρογγυλά φύλλα με πάχος περίπου 3 χιλιοστά και διάμετρο 24 εκατοστά (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιάτο για να κόψετε τους κύκλους).

Στη μέση κάθε φύλου -αφήνοντας μερικά εκατοστά γύρω γύρω για να κλείσει- απλώνετε μια στρώση πατάτα και από λίγο κρεμμύδι, αλατοπιπερώνετε και βάζετε άλλη μία στρώση πατάτα και κρεμμύδι. Ρίχνετε και το κρέας σε κάθε κομμάτι ζύμης και ολοκληρώνετε με λίγο κρεμμύδι κι ένα μικρό κομμάτι βούτυρο.

Διπλώνετε κάθε φύλλο στη μέση απλώνοντας με ένα πινέλο λίγο από το αυγό στις άκρες για να κολλήσουν. Πιέζετε γύρω γύρω με τα δάχτυλά σας ή με ένα πιρούνι ώστε να σφραγίσουν καλά οι πίτες. Βάζετε τις πίες ανάμεσα σε δυο φίλλα λαδόκολλας και με ένα μικρό κουπ-πατ ή με ένα μαχαίρι αφαιρείτε δύο μικρά κομμάτια ζύμης από το κέντρο της καθεμίας. Αλείφετε με το υπόλοιπο αυγό την επιφάνεια και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά.