Print this page

Αναποδογυριστή μηλόπιτα

Η πιο νόστιμη φθινοπωρινή πίτα που έχετε δοκιμάσει

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που μας φέρνει πολλά νόστιμα φρέσκα φρούτα, όπως τα μήλα. Η συνταγή αυτή είναι ένας λαχταριστός τρόπος να τα απολαύσετε (αλλά και να αξιοποιήσετε τα μήλα που έχετε ήδη πολλές μέρες στην κουζίνα σας και έχουν αρχίσει να μαλακώνουν).

Υλικά

3-4 μήλα

3/4 φλ. καστανή ζάχαρη

200 γραμμάρια βούτυρο

1/2 φλ. καρύδια χοντροκομμένα

1 κουτ. σ. κανέλα

4 αυγά

1 φλ. ζάχαρη

1 φλ. Φαρίνα

1 βανίλια

 

Πώς θα τη φτιάξετε

Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε μέτριου πάχους φέτες. Τις βάζετε τη μία δίπλα στην άλλη σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ. Πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα και σκορπίζετε από πάνω τα καρύδια. Κόβετε το βούτυρο σε κύβους και τους ρίχνετε πάνω στα μήλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου (στον αέρα) για 20 λεπτά.

Μόλις περάσουν 10 λεπτά από τη στιγμή που βάλατε τα μήλα στο φούρνο, χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αυξηθούν σε όγκο. Προσθέτετε τη βανίλια και το αλεύρι και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ (να μη φύγει ο αέρας από το χτύπημα των αυγών). Όταν περάσει το 20λεπτο, βγάζετε τα μήλα από το φούρνο και προσεκτικά ρίχνετε από πάνω το μείγμα των αυγών με τη ζάχαρη και το αλεύρι έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ψήνετε για άλλα 20 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Βγάζετε τη μηλόπιτα από το φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα (εάν κάποιες φέτες μήλου μείνουν κολλημένες στο ταψί, τις αφαιρείτε προσεκτικά με μια τσιμπίδα και τις βάζετε στην επιφάνεια της πίτας).

Απολαμβάνετε ζεστή ή κρύα, ενώ ταιριάζει πολύ και με παγωτό.

Μπορείτε να τη φτιάξετε και με άλλα φρούτα, όπως αχλάδια ή ροδάκινα το καλοκαίρι (σ' αυτή την περίπτωση, παραλείψτε την κανέλα).