Print this page

Σύνδρομο Asperger.Τρόποι παρέμβασης στο σχολείο.

Το σύvδρομο Asperger είναι μία αναπτυξιακή διαταραχή η οποία πήρε το όνομά της από τον αυστριακής καταγωγής Hans Asperger το 1944. Ωστόσο μέχρι και πριν λίγα χρόνια λίγοι είχαν ακούσει για το σύνδρομο.

Τα άτομα με ΣΑ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων, στην επικοινωνία και έχουν στενό πεδίο ενδιαφερόντων. Η κύρια αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη μέχρι σήμερα, ωστόσο οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι η εμφάνισή του έχει γονιδιακή βάση.

Με την κατάλληλη εκπαίδευση και θεραπεία τα παιδιά με ΣΑ μπορούν να έχουν μία ομαλή ζωή και να φοιτήσουν κανονικά στο σχολείο. Μερικές τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με ΣΑ είναι οι εξής :

Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζει ο εκπαιδευτικός είναι ότι τα παιδιά με ΣΑ χρειάζονται σταθερό πρόγραμμα. Οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να τους προκαλέσει άγχος και νευρικότητα. Γι’αυτό είναι σημαντικό να ενημερώνονται νωρίτερα για τυχόν αλλαγές έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένα. Τα παιδιά με ΣΑ μπορούν μέσα από το σχολείο να μάθουν κοινωνικές δεξιότητες. Για παράδειγμα τι να πουν και πώς να το πουν. Πώς μπορούν να κάνουν φίλους. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να αποφεύγει τη χρήση μεταφορικού λόγου ή αφηρημένων εννοιών. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με ΣΑ στη μάθηση είναι το κίνητρο και η θετική ενίσχυση. Για παράδειγμα όταν το παιδί τελειώσει μία άσκηση, ο εκπαιδευτικός μπορεί να του επιτρέψει να ασχοληθεί με κάτι που το ενδιαφέρει . Η διδασκαλία μπορεί να γίνει πιο εύκολη με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού. Το παιδί είναι προτιμότερο να κάθεται στο πρώτο θρανίο κοντά στο δάσκαλο η τη δασκάλα έτσι ώστε να μπορεί να συγκεντρωθεί πιο εύκολα και να μην επηρεάζεται από τα ερεθίσματα μέσα στην τάξη. Τέλος, ο εκπαιδευτικός όταν μιλάει στο παιδί πρέπει να το κοιτάει στα μάτια και να του δίνει απλές και ξεκάθαρες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει.

ΤΣΙΜΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ - ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

ΤΗΛ. 6972010582