Print this page

5 λόγοι που είστε πιο υγιείς μετά το μωρό

Η μητρότητα δεν αλλάζει μόνο την ψυχολογία μιας γυναίκας αλλά και την υγεία της και μάλιστα προς το καλύτερο…

Προσέχετε περισσότερο! Ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης οι περισσότερες γυναίκες αποχαιρετούν τις κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ και φροντίζουν να περισσότερο τη διατροφή τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι το μωρό τους λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Με λίγη καλή θέληση, θα συνεχίσετε αυτές τις καλές συνήθειες και μετά τη γέννηση του μωρού. Επιπλέον, πολλές νέες μαμάδες έχουν την τάση να γίνονται λιγότερο ριψοκίνδυνες, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες να πάθουν κάποιο ατύχημα.

Η περίοδος δεν είναι πια επώδυνη. Όχι μόνο δεν σας απασχολεί καθόλου τους μήνες της εγκυμοσύνης αλλά και του αποκλειστικού θηλασμού, αλλά και όταν κάνει ξανά την εμφάνισή της, θα διαπιστώσετε ότι η περίοδος είναι μια πολύ πιο «φιλική» εμπειρία σε σχέση με ό,τι θυμάστε. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση British medical Journal, η διαδικασία του τοκετού έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των υποδοχέων προσταγλανδίνης στη μήτρα κι αυτό σημαίνει λιγότερες κράμπες και πόνος στη διάρκεια της περιόδου.

Κινδυνεύετε λιγότερο από διάφορες μορφές καρκίνου. Η εγκυμοσύνη είναι μία από τις παραμέτρους που περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Όσο περισσότερες εγκυμοσύνες διανύει μια γυναίκα και σε όλο μικρότερο ηλικία αποκτήσει παιδιά τόσο λιγότερες είναι η πιθανότητα να νοσήσει από αυτές τις ασθένειες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια τςη κύησης διακόπτεται η ωορρηξία και η έκκριση των ορμονών που τη συνοδεύουν όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Ο θηλασμός έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Οι γυναίκες που θηλάζουν τουλάχιστον για εφτά μήνες, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και υπέρταση. Επιπλέον, συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης.

Νιώθετε καλά. Κάθε φορά που μια νέα μαμά κρατάει στην αγκαλιά της το μωρό της, κύματα ωκυτοκίνης –της ορμόνης που παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί- την κατακλύζουν. Η ορμόνη αυτή είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να σβήσει κάθε ίχνος άγχους από το μυαλό της για ώρες ή ακόμα και ημέρες.