Print this page

Πώς να προφυλάξετε τα αυτιά σας στη θάλασσα!

Αν τα αυτιά σας βουλώνουν εύκολα ή είναι «ευαίσθητα», θυμηθείτε πως το κολύμπι και τα μακροβούτια στη θάλασσα μπορεί να τους δημιουργήσουν προβλήματα. 

Μια ενόχληση στο αυτί συνήθως δεν είναι σοβαρή, αρκεί όμως για να μας χαλάσει τη διάθεση και τις διακοπές! Οι πόνοι και το βούλωμα στα αυτιά είναι μια καλοκαιρινή "περιπέτεια', που συνδέεται άμεσα με το κολύμπι και τις βουτιές που απολαμβάνουμε στη θάλασσα ή την πισίνα. O Kωνσταντίνος Δασκολιάς, ΩΡΛ, χειρουργός ενηλίκων-παίδων μας συμβουλεύει τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες αυτής της ενόχλησης αλλά και πώς να την αντιμετωπίσουμε αν συμβεί.

Η σημασία της πρόληψης 
H κυψελίδα, το κερί ή βύσμα που φράζει τον ακουστικό πόρο, είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζεται εύκολα και ανώδυνα από τον ωτορινολαρυγγολόγο. Αν λοιπόν έχουμε ευαισθησία στα αυτιά, μία επίσκεψη στο γιατρό για να τα καθαρίσει είναι αρκετή για να μας εξασφαλίσει ανέφελες διακοπές και... βουτιές. Αυτό ισχύει επειδή, αν υπάρχει κυψελίδα, είναι πολύ πιθανό να φουσκώσει εξαιτίας του νερού, με αποτέλεσμα τη γνωστή ενόχληση.

Για όσους βουτούν στα... βαθιά
Μια πιο εξειδικευμένη εξέταση είναι απαραίτητη για όσους κάνουν καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα ή βουτάνε στα βαθιά νερά. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο ρινικό διάφραγμα και δεν είναι φραγμένη η ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία ξεκινά από τη μύτη και βοηθά στον «εξαερισμό» των αυτιών. Προσοχή: Αν σε κάποια βουτιά νιώσετε πόνο στο αυτί, μην τον αγνοήσετε, αλλά ανεβείτε αμέσως στην επιφάνεια. Αν δεν το κάνετε, υπάρχει πιθανότητα σοβαρής βλάβης του τυμπάνου από την πίεση του νερού.

Βουτιές στη θάλασσα ή στην πισίνα;
Τα αυτιά και η μύτη μας προτιμούν τη θάλασσα! Ο λόγος είναι ότι στη θάλασσα υπάρχουν πολύ λιγότερα μικρόβια απ’ ό,τι μπορεί να υπάρχουν στην πισίνα, ακόμη κι αν αυτή είναι σωστά χλωριωμένη και με όλες τις συνθήκες υγιεινής. Επιπλέον, το θαλασσινό νερό μάς εξασφαλίζει άριστη φυσική πλύση στο φάρυγγα και στη μύτη, απομακρύνοντας οποιοδήποτε μικρόβιο ετοιμάζεται να «φωλιάσει» και να μας χαλάσει τις διακοπές.

Τι μπορεί να συμβεί αν κάνω βουτιά στα βαθιά;
Το πιθανότερο είναι πως δεν θα συμβεί τίποτε. Μπορείτε μάλιστα να δοκιμάσετε το κόλπο των δυτών για να εξισώσετε την πίεση στο εσωτερικό του αυτιού με αυτή που δημιουργείται από το νερό, παίρνοντας μία βαθιά αναπνοή και προσπαθώντας να εκπνεύσετε, κρατώντας όμως κλειστό το στόμα και τη μύτη! Πρόβλημα όμως μπορεί να δημιουργηθεί στα αυτιά ή στους παραρρινίους κόλπους (τα ιγμόρεια και τους μετωπιαίους κόλπους), αν υπάρχει κάποιος εσωτερικός ερεθισμός, είμαστε «μπουκωμένοι» ή λόγω ανατομικής κατασκευής. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος που θα νιώσετε θα είναι άμεσος και δεν πρέπει να τον αγνοήσετε, αφού με αυτό τον τρόπο το σώμα σας στέλνει το «μήνυμα» ότι κάτι δεν πάει καλά.

Πότε να αποφύγω τις βουτιές;
Αν υπάρχει φλεγμονή στα αυτιά ή στους παραρρινίους κόλπους, ο γιατρός μας είναι ο μόνος αρμόδιος να μας συστήσει αν μπορούμε να κολυμπάμε ή όχι. Στην περίπτωση που πρέπει να αποφεύγουμε τις βουτιές, αλλά μπορούμε να κολυμπάμε, όπως για παράδειγμα σε μια ωτίτιδα, μπορούμε να προστατεύσουμε τα αυτιά μας με σκουφάκι θαλάσσης ή ωτοασπίδες.

Bούλωσαν τα αυτιά μου. Τι μπορώ να κάνω;
Αν βουλώσει ή πονέσει το αυτί μετά το μπάνιο στις διακοπές, προσπαθούμε να είμαστε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε την επαφή με το νερό. Μία καλή λύση είναι να κλείσουμε το αυτί με ένα βαμβάκι, εμποτισμένο με λίγο λάδι ή βαζελίνη. Μπορούμε επίσης να στάξουμε στο αυτί που έχει την ενόχληση μερικές σταγόνες οινόπνευμα, που θα κάνει μια ελαφριά αντισηψία. Στην περίπτωση που ο πόνος προέρχεται από διογκωμένη κυψελίδα, θα τη βοηθήσει να «στεγνώσει» και να «μαζέψει». Αν χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες για να προστατέψετε το αυτί, θυμηθείτε πως πρέπει να τις πλένετε με σαπούνι και να τις στεγνώνετε καλά μετά από κάθε χρήση, για να αποφύγετε τη μόλυνση από κάποιο μικρόβιο. Αν ο πόνος επιμένει, συνοδευτεί από πυρετό ή εμφανιστεί πύον, καλό είναι να επικοινωνήσουμε μ’ ένα γιατρό, που θα μας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε!
Να μη βάζουμε σταγόνες λάδι μέσα στο αυτί, γιατί, αν η ενόχληση προέρχεται από την κυψελίδα που έχει φουσκώσει, με το λάδι θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο και η ενόχληση θα γίνει πιο έντονη.