Print this page

Είναι επικίνδυνα για τα παιδιά τα αντηλιακά σε σπρέι;

Γιατί η Ένωση Καταναλωτών στις ΗΠΑ συμβουλεύει τους γονείς να μην τα χρησιμοποιούν;

Τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι είναι μια λύση που προτιμούν συχνά οι γονείς, γιατί κάνει την εφαρμογή πολύ πιο εύκολη –ιδιαίτερα εάν χρειάζεται να κρατάτε με το ένα χέρι το αντηλιακό και με το άλλο το πιτσιρίκι που βιάζεται να επιστρέψει στο νερό ή στο παιχνίδι στην άμμο. Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα του online περιοδικού της Αμερικανικής Ένωσης Καταναλωτών αυτού του είδους τα αντηλιακά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στα παιδιά και μάλιστα για ένα πολύ σημαντικό λόγο!

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε πριν από τρία χρόνια ότι ερευνά τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση αντηλιακών σε σπρέι. Αυτό που τα καθιστά επικίνδυνα είναι η πιθανότητα τα παιδιά –που όπως όλοι οι γονείς ξέρουν συνήθως γκρινιάζουν, φλυαρούν ή φωνάζουν την ώρα που τα ψεκάζουν με το αντηλιακό- να εισπνεύσουν τα συστατικά του.

Εκείνα τα συστατικά που κυρίως πρέπει να αποφεύγονται είναι τα νανοσωματίδια που ανιχνεύονται στο διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου που περιέχονται σε πολλά αντηλιακά και υπάρχουν ενδείξεις από πειράματα σε ζώα ότι προκαλούν αναπτυξιακά προβλήματα. Αυτό που αναμένεται να αποφασίσει το FDA είναι εάν η χρήση προϊόντων σε μορφή σπρέι καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνα τα συγκεκριμένα συστατικά εξαιτίας της πιθανότητας να τα εισπνεύσουν τα παιδιά κατά την εφαρμογή.

Έτσι, η Αμερικανική Ένωση Καταναλωτών προτείνει να μην χρησιμοποιούνται στα παιδιά έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα του FDA και ανακοινωθεί η απόφασή του. Επιπλέον, συμβουλεύει σε όποιον σκοπεύει να εξακολουθήσει να τα χρησιμοποιεί να ακολουθήσει τις εξής οδηγίες:

-          - Χρησιμοποιήστε το μόνο στην περίπτωση που δεν έχετε άλλη επιλογή.

-          - Μην χρησιμοποιείτε το σκεύασμα ψεκάζοντας απευθείας στο παιδί. Ψεκάστε το προϊόν πρώτα στα χέρια σας και στη συνέχεια αλείψτε το στο δέρμα του παιδιού. Όπως με όλα τα αντηλιακά, εφαρμόστε με μεγάλη προσοχή στο πρόσωπο αποφεύγοντας τα μάτια και το στόμα.

-          - Βεβαιωθείτε ότι βάζετε επαρκή ποσότητα. Όπως έχουν δείξει έρευνες, με τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι είναι δύσκολο να βεβαιωθούμε ότι έχουμε βάλει αρκετό ώστε να προστατευόμαστε σωστά από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό ενισχύεται όταν φυσάει αέρας που μπορεί να παρασύρει ένα μέρος του προϊόντος πριν φτάσει στο δέρμα. Μια λύση γι’ αυτό είναι και πάλι να ψεκάζουμε το προϊόν πρώτα στα χέρια και στη συνέχεια να το απλώνουμε.

Σημειώνεται ότι οι ενήλικες μπορούν να χρησιμοποιούν τα αντηλιακά σε σπρέι, αλλά πρέπει να προσέχουν να μην τα εισπνέουν και να μην ψεκάζουν στην περιοχή του προσώπου.