Print this page

5 μυστικά για να αποφύγετε τις ιώσεις

Τα παιδιά κρυολογούν κατά μέσο όρο οχτώ φορές το χρόνο. Αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλες τις ιώσεις αυτό το χειμώνα, οι ειδικοί μας εκμυστηρεύονται τρόπους για να κολλήσουν όσο το δυνατόν λιγότερες γίνεται. 

Πλύσιμο χεριών

Το συχνό πλύσιμο χεριών μειώνει δραματικά την πιθανότητα αναπνευστικής και γαστρεντερικής ασθένειας. Γι' αυτό φροντίστε τα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια του συχνά και με διάρκεια έστω και αν χρησιμοποιούν σαπούνι χεριών όταν φεύγουν για το σχολείο και όταν γυρίζουν από αυτό, πριν και μετά από κάθε γεύμα. Αν τα προκαλέσετε να τραγουδήσουν το «χρόνια πολλά» ή όποιο άλλο κομμάτι τους αρέσουν στο τέλος του τραγουδιού το παιδί θα έχει καθαρίσει απόλυτα τα χέρια του και θα το έχει κιόλας διασκεδάσει.

Δραστήρια παιδιά

Οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική μέτρια άσκηση μπορεί να μειώσει την πιθανότητα κρυολογήματος και γρίπης, ασθένειες συχνές κατά 20-25% στις ηλικίες 1-3. Η ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος οδηγεί στην καταπολέμηση λοίμωξης των κυττάρων. «Η άσκηση είναι καλύτερη από κάθε διαφημιζόμενη θεραπεία », λέει ο Harley A. Rotbart, σύμβουλος και συγγραφέας του «Πλήρης οδηγός για την Προστασία (δίχως υπερπροστασία) της οικογένειάς σας από λοιμώξεις (Τhe Complete Guide to Protecting (Without Overprotecting) Your Family from Infections).


Ύπνος

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας κοιμούνται αρκετά. Η στέρηση ύπνου διπλασιάζει σχεδόν τον κίνδυνο το παιδί να «αρπάξει» κρυολόγημα ή γρίπη. Τα περισσότερα μωρά χρειάζονται περίπου 14 ώρες ύπνου την ημέρα ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται 11-13 ώρες.

Δεν αγγίζουμε το πρόσωπο

Το κρύο, η γρίπη και γενικά οι ιοί εισέρχονται στο σώμα από τη μύτη, τα μάτια και το στόμα. Κρατήστε λοιπόν τα χέρια του παιδιού σας μακριά από αυτές τις περιοχές. Ναι, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, μα το πλύσιμο των χεριών σε στρατηγικές στιγμές είναι ιδανική λύση.


kidΥγιεινή διατροφή

Τα γεύματα με άφθονα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού σας. Ψάξτε για τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (μπρόκολο, φράουλες και τα πορτοκάλια) και βιταμίνης D (τόνος, εμπλουτισμένο γάλα και δημητριακά). Εντάξτε επίσης στη διατροφή του παιδιού σας το γιαούρτι που οικοδομεί σημαντικά άμυνες στον οργανισμό. Διαβάστε κι εδώ τι πρέπει να τρώει (και να πίνει) το παιδί όταν έχει κάποια ίωση!