Print this page

9 κανόνες (που δεν ξέρατε) για σωστή αντηλιακή προστασία στα παιδιά

Για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο -και το δέρμα τους προστατευμένο!

Το μεγαλύτερο μέρος της βλάβης που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα προέρχεται από την έκθεσή μας σ' αυτήν κατά την παιδική ηλικία. Για να βεβαιωθείτε λοιπόν ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για τη μελλοντική υγεία του παιδιού σας, θα πρέπει να είστε πολύ σχολαστικοί με την αντηλιακή προστασία. Να πώς θα το καταφέρετε σε 10 βήματα:

1. Πριν βάλετε αντηλιακό αναρωτηθείτε εάν έχετε προβλέψει κι άλλους τρόπους προστασίας από τον ήλιο

Ένας απλός τρόπος να αποφύγουμε την έκθεση στις ακτίνες του ήλιου είναι το σωστό ντύσιμο, με ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια από την επιδερμίδα. Ιδιαίτερα για τα παιδιά όταν βρίσκεστε στη θάλασσα μπορείτε να επιλέξετε τα ειδικά ρούχα από υφάσματα που έχουν υποστεί επεξεργασία για να παρέχουν προστασία από τις ακτίνες UV. Μην ξεχνάτε τα γυαλιά και το καπέλο. Στις τις επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο απλώστε μια ικανή ποσότητα αντηλιακό και εφαρμόστε τη ομοιόμορφα. Όσο για το προϊόν που θα αγοράσετε, η επιλογή είναι δική σας. Όπως λένε οι ειδικοί «καλό αντηλιακό είναι αυτό που βάζεις κάθε φορά όταν βγαίνεις από το σπίτι και ανανεώνεις συχνά». 

2. Εξοικειώστε τα παιδιά με τη χρήση του από πολύ νωρίς

Εάν τα παιδιά σας δεν βγήκαν ποτέ να παίξουν στον ήλιο χωρίς αντηλιακό και καπέλο είναι μάλλον απίθανο να χρειαστεί κάποια στιγμή να δώσετε μάχη για να καθίσουν να τους βάλετε λίγη κρέμα -θα ξέρουν πως απλά δεν γίνεται να βγουν χωρίς αυτή! Εξηγήστε στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία ότι η διασκέδαση στην άμμο ή τον κήπο πάει «πακέτο» με την υποχρέωση να προστατεύσουμε το δέρμα μας. Έτσι, η αντηλιακή προστασία θα τους γίνει συνήθεια για μια ζωή, όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των δοντιών τους. 

3. Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να βάλετε αντηλιακό

Φτάνετε στην παραλία. Τα παιδιά κατεβαίνουν από το αυτοκίνητο και κατευθύνονται τρέχοντας στη θάλασσα. Τους φωνάζετε ότι πρέπει πρώτα να βάλουν αντηλιακό. Όμως θα χρειαστεί να φωνάζετε για πολλή ώρα, αφού τώρα το μυαλό τους είναι στο παιχνίδι. Γι' αυτό, προνοήστε και βάλτε τους αντηλιακό πριν ξεκινήσετε. Άλλωστε, όλα τα προϊόντα χρειάζονται ένα χρόνο περίπου 30 λεπτών για να αρχίσουν να ενεργούν, οπότε με αυτό τον τρόπο είναι καλύτερα προστατευμένα. 

4. Για τα αντιδραστικά νήπια, εκμεταλλευτείτε το καθισματάκι του αυτοκινήτου

Τα πιτσιρίκια στην ηλικία των 2, 3 ή 4 ετών συχνά αντιδρούν έντονα σε κάθε προσπάθειά σας να κάνετε κάτι που... τους κάνει καλό. Για να παρακάμψετε τις αντιδράσεις τους, μπορείτε να τους βάλετε το αντηλιακό όταν τα ασφαλίσετε στο καθισματάκι του αυτοκινήτου, όπου δεν έχουν και πολλά περιθώρια να «το σκάσουν». 

5. Κάντε τη διαδικασία παιχνίδι

Ζητήστε από το παιδί να πάρει την πιο αστεία του γκριμάτσα όση ώρα απλώνετε το αντηλιακό στο πρόσωπό του και κάντε κι εσείς το ίδιο. Ή ζητήστε από το ένα αδερφάκι να απλώσει το αντηλιακό στην πλάτη του άλλου. Για τα κοριτσάκια, μπορείτε να προσθέσετε μια ελάχιστη ποσότητα σκόνη glitter μέσα στο αντηλιακό τους και να είστε σίγουροι ότι θα θέλουν να βάζουν ξανά και ξανά!

6. Για τα πιο μεγάλα παιδιά, ποντάρετε στη ματαιοδοξία!

Σίγουρα, το αντηλιακό είναι απαραίτητο για να αποφύγουμε μια πολύ σοβαρή μορφή καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του δέρματος. Εάν όμως χρησιμοποιήσετε αυτό το επιχείρημα σε έναν έφηβο ή μια έφηβη που απλώς βαριέται να σηκωθεί για να βάλει αντηλιακό, μάλλον δεν θα είστε αρκετά πειστικοί. Αυτό που θα τους κινητοποιήσει περισσότερο είναι εάν τους πείτε ότι αν καθίσουν στον ήλιο χωρίς αντηλιακό θα κάνουν πανάδες, ρυτίδες και θα γεράσουν πιο γρήγορα. Κανένας νέος δεν το θέλει αυτό!

7. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά αποθέματα

Το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνετε συχνά, μετά από τη βουτιά στη θάλασσα, εάν τα παιδιά ιδρώσουν ή γενικά εάν παραμείνουν στον ήλιο για αρκετή ώρα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αρκετή ποσότητα, ικανή να καλύψει με ένα ομοιόμορφο στρώμα όλη την επιφάνεια της επιδερμίδας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα μπουκάλι κανονικά δεν θα πρέπει να σας «βγάλει» για περισσότερες από 10-15 μέρες.

8. Συνδυάστε το με ένα σνακ

Εάν βρίσκεστε στη θάλασσα, μια καλή ιδέα είναι αφού ξαναβάλετε αντηλιακό στα παιδιά να τους δώσετε ένα φρούτο, δυο μπισκότα ή ένα άλλο μικρό σνακ ώστε να υπάρχει ο χρόνος να απορροφηθεί καλά το προϊόν πριν ξαναρχίσουν το παιχνίδι στο νερό .

9. Φροντίστε να έχετε αντηλιακό πάντα μαζί σας

Έχετε  πάντα μια συσκευασία αντηλιακού στην τσάντα του μωρού ή στη δική σας τσάντα. Ακόμα κι αν βάλατε όλοι πριν βγείτε έξω και δεν σκοπεύετε να μείνετε για πολλή ώρα εκτός σπιτιού, με τα παιδιά ποτέ δεν μπορείτε να είστε ξέρετε με σιγουριά σε πόση ώρα θα επιστρέψετε ή αν θα καταφέρουν να σας πείσουν να κάνετε μια στάση στην παιδική χαρά.