Print this page

6 πράγματα που πρέπει να προσέχουμε το καλοκαίρι για να είναι ασφαλή τα παιδιά

Επειδή κάποια κίνδυνοι παραμονεύουν ακόμα και στην πιο ξέγνοιαστη εποχή του χρόνου!

Για να είναι ξέγνοιαστο το καλοκαίρι είναι σημαντικό εμείς και κυρίως τα παιδιά μας να νιώθουμε και να είμαστε ασφαλείς. Γι' αυτό, μην ξεχνάτε αυτούς τους έξι βασικούς κανόνες ασφαλείας μέσα και έξω από το σπίτι:

1. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά δεν μπορούν να φτάσουν τα κορδόνια στις κουρτίνες και τις σίτες των παραθύρων 

Οι κουρτίνες, οι περσίδες και σίτες που ανεβοκατεβαίνουν ή ανοιγοκλείνουν με κορδόνια, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα αντικείμενα του σπιτιού για ένα παιδί, αφού είναι πιθανό να προκαλέσουν στραγγαλισμό, σε περίπτωση που παίζοντας τυλίξει τα κορδόνια γύρω από το λαιμό του. Γι' αυτό, είτε αντικαταστήστε τα με άλλα που δεν περιλαμβάνουν κορδόνια είτε βεβαιωθείτε ότι τα κορδόνια βρίσκονται σε σημεία όπου δεν μπορεί να πλησιάσει το παιδί. 

2. Προσοχή στις πτώσεις

Τώρα που οι μπαλκονόπορτες μένουν σχεδόν όλη την ημέρα ανοιχτά, είναι πιθανό το παιδί να ξεφύγει της προσοχής μας και να επιχειρήσει να βγει μόνο του στο μπαλκόνι. Για να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει εγκαταστήστε τα ειδικά πλέγματα στο μπαλκόνι μέχρι το παιδί σας να γίνει τουλάχιστον 10 ετών. Εάν έχετε παράθυρα και μπαλκονόπορτες που ανοίγουν με ανάκληση, προτιμήστε να ανοίγετε το επάνω μέρος από όπου δεν μπορούν να περάσουν τα παιδιά. 

3. Απομακρύνετε όλα τα έπιπλα από τα παράθυρα

Οι πτώσεις από ανοιχτά παράθυρα είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν ατυχήματα στο σπίτι. ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Το ανοιχτό παράθυρο σε συνδυασμό με την ύπαρξη κάποιου επίπλου από κάτω όπου μπορεί να σκαρφαλώσει το παιδί, είναι ένας από τους κινδύνους που πρέπει να προβλέψετε. Απομακρύνετε κάθε έπιπλο από τον τοίχο που βρίσκεται κάτω από το παράθυρο και ποτέ μην βάζετε εκεί την κούνια ή το κρεβάτι του παιδιού. 

4. Αποφύγετε τη θερμοπληξία

Τα παιδιά ζεσταίνονται περισσότερο από τους ενήλικες, γι' αυτό βεβαιωθείτε ότι είναι ντυμένα κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες, με ρούχα ελαφριά, ανοιχτόχρωμα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Εκτός σπιτιού, μην ξεχνάτε ποτέ το αντηλιακό, το καπέλο ή την ομπρέλα εάν πρόκειται για μωρό στο καροτσάκι. 

Διαβάστε κι εδώ: Είναι επικίνδυνα για τα παιδιά τα αντηλιακά σε σπρέι;

5. Κρατήστε τα προϊόντα που περιέχουν χημικά μακριά από τα παιδιά

Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσα χημικά προϊόντα χρησιμοποιούμε μόνο το καλοκαίρι; Αντικουνουπικές λοσιόν, κατσαριδοκτόνα, λιπάσματα για τις γλάστρες, ακόμα και αντηλιακά αποτελούν έναν πιθανό κίνδυνο, στην περίπτωση που ένα παιδί τα βάλει στο στόμα του. Φροντίστε πάντα να φυλάσσονται σε χώρο όπου δεν μπορούν να φτάσουν τα παιδιά. 

6. Δώστε τους αρκετό νερό

Καμία λίστα με tips ασφάλειας για το καλοκαίρι δεν είναι ολοκληρωμένη εάν λείπει αυτή η τόσο απλή αλλά ουσιαστική προτροπή. Η αφυδάτωση στα παιδιά -αλλά και στους μεγάλους- έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Πάντα να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι με δροσερό νερό και να φροντίζετε να κάνουν συχνά διαλείμματα από το παιχνίδι τους για να πίνουν. 

Διαβάστε κι εδώ: Ένα τρικ για να διασχίζει το δρόμο με ασφάλεια!