Print this page

Πώς θα εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά κοιμούνται όσες ώρες χρειάζονται

ΚΑΙ στις διακοπές!

Όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τα παιδιά, όμως η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των παιδιών κάθε ηλικίας δεν κοιμάται όσες ώρες έχει ανάγκη την ημέρα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ με τη συμμετοχή 900.000 παιδιών σχολικής ηλικίας από 50 χώρες, στο 47% των παιδιών σε όλο τον κόσμο… λείπει ύπνος! Κι όμως, ο ύπνος είναι απαραίτητος, όχι μόνο για την ξεκούραση του οργανισμούς αλλά και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ επηρεάζει ουσιαστικά τη λειτουργικότητα, τις επιδόσεις, τη διάθεση και τη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών πρέπει να κοιμούνται 10-11 ώρες καθημερινά, ενώ από τα 10 έως τα 16 χρειάζονται 9-10 ώρες ύπνου. Εάν πιστεύετε ότι και το δικό σας παιδί θα έπρεπε να κοιμάται περισσότερο από όσο συνηθίζει, ακολουθήστε αυτά τα tips για να μπορέσει να απολαύσει πιο πολλές ώρες απολαυστικού –και απαραίτητου- ύπνου. 

1. Μην επιτρέπετε να παίζουν με ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο

Δεν είναι μόνο ότι μπορεί να φτάσει το ξημέρωμα χωρίς να το καταλάβουν εάν προσπαθούν να περάσουν την πίστα στο καινούριο παιχνίδι τους στο tablet ή ότι μπορεί να ανταλλάσσουν μηνύματα με τις ώρες στο κινητό, αντί να αποκοιμηθούν. Επιπλέον, αυτό το μπλε φως που εκπέμπουν τέτοιου είδους συσκευές, όπως και η τηλεόραση, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής κ.λπ., επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου, παρεμβαίνοντας στους φυσιολογικούς κύκλους του και εμποδίζοντας την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που εκκρίνεται κατά τον ύπνο και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Σύμφωνα με τους εεπιστήμονες, η χρήση τέτοιου είδους συσκευών μπορεί να περιορίσει τις ώρες του ύπνου από 17 έως 45 λεπτά κάθε βράδυ. 

2. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του δωματίου

Πολλοί γονείς –ιδιαίτερα όταν τα παιδιά είναι ακόμα πολύ μικρά- θεωρούν ότι ένα ζεστό υπνοδωμάτιο προδιαθέτει για καλύτερο ύπνο. Ωστόσο, στην πραγματικότητα για να κοιμηθεί καλά το παιδί πρέπει ο χώρος όπου βρίσκεται να είναι δροσερός. Η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 18 και 22 βαθμών Κελσίου. 

3. Καθιερώστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα

Σίγουρα γνωρίζετε ότι τα παιδιά λατρεύουν την επανάληψη και τη ρουτίνα. Γενικά τους αρέσει η καθημερινότητά τους να είναι προβλέψιμη και σταθερή. Ακολουθήστε κάθε βράδυ την ίδια ρουτίνα πριν τον ύπνο, με δραστηριότητες που χαλαρώνουν το παιδί και το προετοιμάζουν για να κοιμηθεί, με την ίδια σειρά. Μια τέτοια ρουτίνα μπορεί να είναι μπάνιο-πλύσιμο δοντιών-ανάγνωση ενός βιβλίου-αγκαλιά και φιλί- ύπνος. 

4. Βεβαιωθείτε ότι έχουν αρκετή φυσική δραστηριότητα αρκετά στη διάρκεια της ημέρας

Όταν το παιδί έχει ακόμα απόθεμα ενέργειας το βράδυ είναι δύσκολο να κοιμηθούν (και όχι μόνο αυτά). Κατά τη διάρκεια της ημέρας, φροντίστε να έχουν τη δυνατότητα να παίζουν, να ασχολούνται με έντονες δραστηριότητες, όπως να κάνουν ποδήλατο ή κάποιο σπορ και γενικά να εκτονώνουν την ενέργειά τους. Προσοχή όμως: αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αρκετές ώρες πριν την ώρα του ύπνου, γιατί διαφορετικά θα έχετε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. 

5. Τηρείτε το πρόγραμμα με συνέπεια

Εφόσον αποφασίσατε ότι θα κάνετε το παιδί σας να υιοθετήσει πιο σωστές συνήθειες σε ό,τι αφορά τον ύπνο, είναι σημαντικό να το τηρείτε σταθερά. Διαφορετικά, το παιδί θα καταλάβει ότι δεν πειράζει εάν δεν ακολουθεί συστηματικά τους κανόνες και θα επιστρέψει στις προηγούμενες συνήθειες. 

Διαβάστε κι εδώ πώς θα εξασφαλίσετε «όνειρα γλυκά» σε 9 βήματα!