Print this page

Κινήσου μαζί με το παιδί σου...

Γιορτάστε μαζί την Εβδομάδα Κίνησης από τις 21/9 έως 27/9. Από τη δρα Ντορίνα Σιαλβέρα, Κλινικό Διαιτολόγο Διατροφολόγο

Για άλλη μια χρονιά έφτασε η περίοδος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κίνησης ή αλλιώς του «Move Week»! Τα οφέλη που προκύπτουν από έναν ενεργό και δραστήριο τρόπο ζωής στην υγεία γενικότερα, αλλά και στην πρόληψη και τη διαχείρηση της παχυσαρκίας, πρέπει να γίνουν γνωστά σε όλη την Ευρώπη. Για το λόγο αυτό η καμπάνια, φέτος, θα πραγματοποιηθεί σε 38 χώρες, επιλέγοντας η κάθε χώρα μία εβδομάδα ανάμεσα στις 7 και 30 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας όπου οι δραστηριότητες επικεντρώνονται κυρίως στην εβδομάδα 21 έως 27 Σεπτεμβρίου.

Πιστεύεις οτι ασκείσαι αρκετά μαζί με το παιδί σου;

Είναι δεδομένο οτι το σώμα μας είναι φτιαγμένο να κινείται. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Μήπως «καθηλωνόμαστε» σε έναν καναπέ και το παιδί δίπλα μας σε μια οθόνη, τηλεόρασης ή τάμπλετ; Ή μήπως επειδή κυνηγούμε το «αγρίμι» μας μερικές φορές, θεωρούμε οτι έχουμε ασκήσει το «χρέος» μας στην κίνηση;

Όλοι έχουμε ακούσει για τη θλιβερή πρωτιά της χώρας μας στην παχυσαρκία, με όλες τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία, αλλά για και τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά σωματικής δραστηριότητας, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Επτά στους δέκα συμπολίτες μας δηλώνουν ότι δεν ασκούνται ποτέ ή κάνουν σπάνια σε κάποιο είδος σωματικής άθλησης. Μόνο ένα ασθενές ποσοστό 7% γυμνάζεται τακτικά, δηλαδή 5 φορές την εβδομάδα και το 24% από 1-4 φορές την εβδομάδα. Και ενώ γνωρίζουμε οτι η σωματική δραστηριότητα, είναι ένα από τα βασικά όπλα, που έχουμε στη φαρέτρα μας για να ελέγξουμε το βάρος μας, βάσει του ενεργειακού ισοζυγίου, είμαστε ένας σωματικά αδρανής λαός.

Μάθε στο παιδί να αγαπά την κίνηση...

Η συστηματική σωματική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά και τους εφήβους καθώς,  μεταξύ άλλων, βοηθά να βελτιώσουν εκτός από τη φυσική τους κατάσταση και την πνευματική, π.χ. με το να έχουν καλύτερη συγκέντρωση στο σχολείο και να αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματα. Μάθε στο παιδί οτι με την κίνηση βελτιώνει τη δύναμη και την αντοχή του, χτίζει γερά οστά και μυς, ελέγχει καλύτερα το βάρος του, μειώνει το καθημερινό άγχος του, αλλά παράλληλα ενισχύει και την αυτοπεποίθησή του. Δώσε το παράδειγμα και κινήσου μαζί του. Ανεβείτε τις σκάλες μαζί, παίξτε και τρέξτε στο πάρκο ή στην παιδική χαρά, κάντε ποδήλατο! Βρείτε μαζί ποια σωματική δραστηριότητα του αρέσει και του ταιριάζει! Ακόμη κι αν χρειαστεί να δοκιμάσει 5 διαφορετικά αθλήματα. Δώσε του το κίνητρο και την ευκαιρία να τα δοκιμάσει!

...βάλε κι εσύ την κίνηση στη ζωή σου για ένα υγιές βάρος

Θυμήσου οτι η αύξηση του βάρους οφείλεται στο ότι προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που «καίμε» για τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Αντί, λοιπόν, να επικεντρωνόμαστε μόνο στο να περιορίζουμε το φαγητό και τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, ας αυξήσουμε και αυτές που καίμε μέσω της άσκησης. Θα νιώσουμε άμεσα καλύτερα σωματικά αλλά και ψυχικά!

Η Εβδομάδα Κίνησης μας υπενθυμίζει όλα τα οφέλη του ενεργού και δραστήριου τρόπου ζωής! Το 2014 στη χώρα μας συμμετείχαν πάνω από 5.000 συμπολίτες μας! Φέτος, θα είστε ένας από αυτούς;

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://greece.moveweek.eu/what-is-moveweek/