Print this page

Πώς να προστατέψετε την πλάτη του παιδιού από το βάρος της σάκας του

Βοηθήστε το να αντιμετωπίσει σωστά τα... σχολικά βάρη!

Δεν μπορεί να μην έχετε ρωτήσει κι εσείς «μα, τι έχεις βάλει μέσα;» διαπιστώνοντας πόσο βαριά είναι η σχολική τσάντα του παιδιού σας. Στις μέρες μας, που ακόμα και μαθήματα όπως η μουσική, τα εικαστικά και η γυμναστική (!) έχουν ένα ή και δύο βιβλία, οι τσάντες παιδιών ακόμα και της Δευτέρας Δημοτικού είναι κυριολεκτικά ασήκωτες! Όμως αυτό το τεράστιο βάρος της... γνώσης μπορεί να προκαλέσει επώδυνες καταστάσεις και μακροπρόθεσμα προβλήματα στη στάση του σώματος του παιδιού. Ο λόγος είναι ότι όταν κουβαλάει κάτι τόσο βαρύ, το παιδί αναγκάζεται να σκύβει προς τα εμπρός, επιβαρύνοντας έτσι τη μέση του. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να αρχίσει να καμπουριάζει και να αδυνατίσουν οι μύες του στήθους και της πλάτης.  .

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, η σάκα δεν θα πρέπει να περισσότερα κιλά από όσα αντιστοιχούν στο 10% έως 20% του βάρους του παιδιού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα παιδί που ζυγίζει 30 κιλά δεν θα πρέπει να κρατάει τσάντα που είναι πάνω από 3-6 κιλά. Ζυγίστε λοιπόν το βάρος που κουβαλάει κάθε μέρα και ζητήστε του να αφαιρέσει ό,τι δεν είναι απολύτως απαραίτητο στα καθημερινά μαθήματα (π.χ. δεύτερη κασετίνα, ο φάκελος με όλες τις εργασίες και τα τεστ, το άλμπουμ με τις τάπες ή με τη συλλογή από αυτοκόλλητα). Επιπλέον, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές που προτείνουν οι ειδικοί:

- Επιλέξτε μια σάκα που έχει φαρδιούς ιμάντες με εσωτερική μαλακή επένδυση και αντίστοιχη επένδυση σε όλη την πλάτη.

- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί χρησιμοποιεί όλες τις θήκες της τσάντας και τις χρησιμοποιεί σωστά, τοποθετώντας τα πιο βαριά αντικείμενα στις κεντρικές και μοιράζοντας τα άλλα στις υπόλοιπες.

- Εξηγήστε στο παιδί ότι πρέπει να φοράει την τσάντα στην πλάτη του χρησιμοποιώντας ΚΑΙ τους δύο ιμάντες, ακόμα κι όταν πρόκειται για μια μικρή απόσταση.

- Μια καλή επιλογή είναι και οι τσάντες με ροδάκια, όμως οι υπόλοιπες συμβουλές πρέπει να εφαρμόζονται και σ' αυτές, αφού το παιδί θα πρέπει να τις κουβαλήσει στην πλάτη όταν ανεβοκατεβαίνει σκάλες ή αν βρέχει κ.λπ.

- Ενθαρρύνετε το παιδί να γυμνάζεται και να εξασκεί τους μυς της πλάτης, των ώμων και του στήθους. Ενδυναμώνοντας τον κορμό του, βελτιώνεται η στάση του σώματος και ενισχύεται η ικανότητά του να μεταφέρει μεγαλύτερο βάρος για περισσότερη ώρα, χωρίς προβλήματα.