Print this page

Τα μυστικά των γυναικών που δεν κρυολογούν ποτέ!

Η εποχή των ιώσεων έχει ήδη ξεκινήσει, όμως μια μαμά δεν έχει την «πολυτέλεια» να κρυολογήσει ποτέ γιατί οι υποχρεώσεις της δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να αναρρώσει. Εάν ακολουθήσετε κι εσείς αυτά τα tips θα περάσετε όλο το χειμώνα χωρίς να κολλήσετε!

Πιστεύετε ότι για να αποφύγει κάποιος τις ιώσεις της εποχής αυτό που χρειάζεται να έχει είναι ένα πολύ ισχυρό ανοσοποιητικό; Αυτό ισχύει εν μέρει, όμως ίσως δεν έχετε σκεφτεί ότι δεν είναι μόνο θέμα γονιδίων αλλά και μερικών καθημερινών συνηθειών που μπορεί είτε να το ενισχύσουν είτε να το αποδυναμώσουν. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο περιβάλλον σας που δεν κρυολογούν ποτέ. Να μερικές από τις συνήθειές τους:

Κοιμούνται καλά

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται 8 ώρες τη νύχτα έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κρυολόγημα σε σχέση με όσους κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες. Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός επιδιορθώνει τις βλάβες στα κύτταρά του και κατεβάζει τα επίπεδα των ορμονών του στρες οι οποίες τον κάνουν πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις. Ο καλός ύπνος είναι από τα πιο σημαντικά «όπλα» για την πρόληψη από τους ιούς και τα μικρόβια όχι μόνο για τους μεγάλους αλλά και για τα παιδιά!

Καταναλώνουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφών

Ένας πολύ απλός τρόπος να εξασφαλίσετε ότι η διατροφή όλης της οικογένειας περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να έχετε ένα γερό ανοσοποιητικό είναι να φροντίσετε το πιάτο σας να περιέχει τροφές που έχουν πολλά και διαφορετικά χρώματα! Τα έντονα χρώματα -ιδιαίτερα στα φρούτα και τα λαχανικά- αποτελούν ένδειξη της ύπαρξης αντιοξειδωτικών, όπως βήτα-καροτίνη (καρότα, γλυκοπατάτες), βιταμίνης C (πιπεριές, εσπεριδοειδή), βιταμίνης Ε (ξηροί καρποί), ρεσβερατρόλης (κόκκινα σταφύλια). Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση των κυττάρων που καταστρέφονται στην προσπάθεια του οργανισμού να αντισταθεί στην «επίθεση» από ιούς και μικρόβια. 

Διαβάστε κι εδώ τι πρέπει να τρώει (και να πίνει) ένα παιδί όταν έχει ίωση!

Ξέρουν πότε πρέπει να πλύνουν τα χέρια τους

Το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο απλός τρόπος να αποφύγει κανείς να κολλήσει έναν ιό, όπως αυτοί που προκαλούν κρυολόγημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε υστερικοί με την καθαριότητα. Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσετε κατά 15 έως και 50% φροντίζοντας να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά το φαγητό και την ετοιμασία του, μετά την τουαλέτα και αφού φτερνιστείτε ή βήξετε, καλύπτοντας με το χέρι το στόμα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι τρεχούμενο νερό και σαπούνι -κρατήστε τα αντιμικροβιακά προϊόντα, όπως τζελ και μαντιλάκια μόνο για τις περιπτώσεις που δεν έχετε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. Βεβαιωθείτε όμως ότι τρίβετε τα χέρια σας με το σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα!

Βλέπουν συχνά τους φίλους τους

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με έντονη κοινωνική ζωή αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά, μολονότι συναναστρέφονται περισσότερα άτομα -και κατά συνέπεια έρχονται σε επαφή με πιο πολλούς ιούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις περιόδους της ζωής μας όπου νιώθουμε στρεσαρισμένοι: η αίσθηση υποστήριξης από τους φίλους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες το οποίο είναι αποδεδειγμένο ότι αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Προσπαθήστε να βλέπετε τους φίλους σας μια φορά την εβδομάδα -ο σύζυγος ή η μαμά σας μπορεί να κρατήσει για λίγες ώρες τα παιδιά- και θα είστε πιο χαρούμενοι αλλά και πιο υγιείς!

Διάβάστε κι εδώ 5 λάγους που χρειάζεστε φίλες που ΔΕΝ έχουν παιδιά!

Έχουν βρει έναν τρόπο να χαλαρώνουν

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση PLOS ONE οι στάσεις της γιόγκα και οι αναπνευστικές ασκήσεις ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ξεκινώντας από 2 ώρες μετά το μάθημα και για αρκετά μεγάλο διάστημα μετά! Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε λίγο χρόνο για να χαλαρώνετε, με όποιο τρόπο σας βολεύει, όπως γιόγκα, διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής ή χαλάρωσης. Θα βοηθήσει την ψυχολογία αλλά και την υγεία σας!