Print this page

Πώς να φροντίσουμε ένα μωρό όταν είναι άρρωστο!

Είναι δύσκολο να είσαι νέος γονιός και να βλέπεις το μωρό σου να βήχει, να μην μπορεί να αναπνεύσει εύκολα από το συνάχι ή να έχει πυρετό. Κι όμως, η δική μας φροντίδα και η αγάπη είναι αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη για να συνέλθει και να γίνει γρήγορα καλά!

Κι επειδή η περίοδος με τις πολλές ιώσεις έχει ήδη ξεκινήσει, να τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το μωρό μας να νιώσει καλύτερα και να αρχίσει σύντομα ξανά τα παιχνίδια και τα γελάκια!

Χαλαρώστε λίγο τη ρουτίνα του ύπνου

Για ένα μωρό συναχωμένο, συχνά ο ύπνος δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Ακόμα κι αν ανήκετε στους γονείς που επιμένουν να τηρούν σταθερή ρουτίνα ύπνου, αυτές τις μέρες μπορείτε να είστε λίγο πιο χαλαροί και να αφήνετε το παιδί να κοιμάται όταν θέλει ή ακόμα και να το νανουρίζετε στην αγκαλιά σας, να το κουνάτε με το καροτσάκι, να το πηγαίνετε μια βόλτα με το αυτοκίνητο προκειμένου να αποκοιμηθεί ή να το αφήνετε να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας. Μέχρι να γίνει καλά έχει πραγματικά ανάγκη από ξεκούραση, οπότε εάν χρειαστεί να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί από τους κανόνες προκειμένου να την εξασφαλίσετε, καλό είναι να το κάνετε. 

ComfyBaby

Ακολουθήστε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα θηλασμού

Εάν το μωρό σας θηλάζει τότε έχετε ένα επιπλέον «όπλο» που θα σας βοηθήσει να το φροντίσετε ακόμα πιο αποτελεσματικά. Ο μητρικός θηλασμός είναι πολύτιμος σαν αίσθηση για ένα μωρό που πονάει ή νιώθει άσχημα, ενώ τα αντισώματα που του προσφέρετε μαζί με το γάλα σας θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ιώσεις. Από την άλλη, εάν η μυτούλα του έχει βουλώσει ίσως δυσκολεύεται να θηλάσει και να χρειάζεται αρκετό χρόνο για να φάει ακόμα και μια μικρή ποσότητα. Αφήστε το μωρό να κάθεται στο στήθος όποτε και όσο θέλει. 

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας

Όχι, δεν είστε υπερβολικοί. Όχι, δεν είναι ντροπή... Αν νιώθετε την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, σηκώστε το τηλέφωνο και επικοινωνήστε με τον παιδίατρο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (ή και της νύχτας). Είναι ο μόνος που μπορεί να σας δώσει σαφείς και έγκυρες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε -και να είστε σίγουροι ότι έχει ακούσει πολλούς γονείς πιο υπερβολικούς από εσάς!

Βάλτε μια πετσέτα κάτω από το στρώμα του

Όταν η μυτούλα είναι βουλωμένη ή το αυτάκι πονάει το μωρό σας δεν αισθάνεται άνετα όταν ξαπλώνει. Για να το βοηθήσετε να νιώσει καλύτερα, δοκιμάστε να ανυψώσετε το επάνω μέρος στο καλαθάκι ή την κούνια του τοποθετώντας μια διπλωμένη στα τέσσερα πετσέτα κάτω από το στρώμα στο σημείο όπου ακουμπά το κεφαλάκι του. Εάν ούτε κι αυτό το κόλπο δεν βοηθήσει, τότε το μόνο που σας απομένει είναι να κανονίσετε με το σύντροφό σας να αλλάζετε βάρδιες για να το κρατάτε αγκαλιά όσο περισσότερη ώρα γίνεται. 

Upright

Εξασφαλίστε ένα ήρεμο περιβάλλον

Όταν το μωρό έχει κάποια ίωση, ακόμα κι αν δεν έχει πυρετό, δεν είναι καλή ιδέα να έχετε κόσμο στο σπίτι ούτε βέβαια να το πάτε σε παιδικό πάρτι! Φροντίστε να επικρατεί ησυχία και ηρεμία στο σπίτι, μην βάζετε δυνατά την τηλεόραση, χαμηλώστε τα φώτα και περάστε την ώρα σας αγκαλιά, μιλώντας του, τραγουδώντας του και διαβάζοντάς του παραμύθια. 

Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας

Το μωρό είναι προτεραιότητά σας, όμως μην ξεχνάτε ότι για να το φροντίσετε σωστά πρέπει κι εσείς να είστε ξεκούραστοι και γεροί. Αποφύγετε να κολλήσετε κι εσείς, τηρώντας πιστά τους κανόνες υγιεινής (διαβάστε κι εδώ πώς πρέπει να πλένετε σωστά τα χέρια σας για να αποφύγετε την επαφή με ιούς και μικρόβια) και προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά και να τρέφεστε σωστά. 

Μην αγχώνεστε

Καθώς μεγαλώνει το παιδί σας θα κολλήσει δεκάδες ιώσεις. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε. Εφόσον ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού και δείχνετε όσο περισσότερη αγάπη και φροντίδα γίνεται στο μωρό σας, κάνετε ό,τι καλύτερο για να γίνει γρήγορα καλά. Μην ξεχνάτε: σε λίγες μέρες θα είναι μια χαρά και θα αρχίσετε πάλι τα παιχνίδια και τις βόλτες. 

NursingBaby