Print this page

43 παιδιά έκοψαν εντελώς τη ζάχαρη για 9 μέρες. Και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά!

Μια νέα έρευνα δείχνει πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι η ζάχαρη στη διατροφή των παιδιών. 

Αποκλείοντας εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή ενός παιδιού η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται, ακόμα κι εξακολουθεί να λαμβάνει την ίδια ποσότητα θερμίδων και υδατανθράκων! Σ' αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα κατέληξε έρευνα που έγινε πρόσφατα. Για τις ανάγκες της έρευνας 43 παχύσαρκα παιδιά ακολούθησαν για μόλις εννέα μέρες μια διατροφή που απαγόρευε ρητά την κατανάλωση ζάχαρης, αλλά αντικαθιστούσε τις γλυκές τροφές με άλλες αμυλούχες, ώστε η ποσότητα θερμίδων και υδατανθράκων να παραμένει σταθερή. Μετά το πέρας των εννέα ημερών οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι πολλοί σημαντικοί δείκτες υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης είχαν βελτιωθεί. 

«Η μεταβολική υγεία βελτιώθηκε από ΄καθε άποψη, παρόλο που οι θερμίδες παρέμειναν οι ίδιες», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Robert Lustig,παιδο-ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων UCSF Benioff στο Σαν Φρανσίσκο. «Η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι η ζάχαρη είναι μεταβολικά επιζήμια κι αυτό δεν έχει να κάνει με τις θερμίδες της ή με τη συμβολή της στην αύξηση του βάρους. Είναι επιζήμια μόνο και μόνο επειδή είναι... ζάχαρη»!. 

«Έχει έρθει η ώρα να αμφισβητήσουμε τη θεωρία ότι "μία θερμίδα είναι μία θερμίδα από όπου κι αν προέρχεται", συμπληρώνει ο Dr. Jeffrey Mechanick, διευθυντής του τμήματος ενδοκλινολογίας, διαβήτη και παθήεσων των οστών στην Ιατρική Σχολή Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. «Πρόκειται για μια σημαντική έρευνα που έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι οι διατροφικές συνήθειες είναι εξίσου σημαντικές με τη συνολική κατανάλωση θερμίδων». 

Πώς ακριβώς έγινε η έρευνα

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες συγκέντρωσαν παιδιά ηλικίας 8 έως 18 ετών που ήταν παχύσαρκα και είχαν τουλάχιστον ένα χρόνιο μεταβολικό πρόβλημα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ή ενδείξεις ινσουλινοαντίστασης. Τα παιδιά αυτά ακολούθησαν μια συγκεκριμένη διατροφή που τους έδωσαν οι γιατροί επί εννέα ημέρες. Το μενού ήταν ειδικά σχεδιασμένο για να περιλαμβάνει τροφές που αρέσουν στα παιδιά, όμως δεν είχε καθόλου τροφές με πρόσθετα σάκχαρα, όπως δημητριακά ολικής άλεσης που περιέχουν ζάχαρη, γλυκά, επιδόρπια γιαουρτιού κ.λπ. Περιλαμβάνονταν όμως hot dog από λουκάνικα γαλοπούλας, πίτσα, δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη και μακαρόνια, τα οποία αντικαθιστούσαν τους υδατάνθρακες που υπό άλλες συνθήκες τα παιδιά θα προσελάμβαναν μέσα από τα γλυκά σνακ που θα έτρωγαν. 

Έτσι τα παιδιά κατανάλωσαν μεν την ίδια ποσότητα υδατανθράκων με την συνηθισμένη διατροφή τους, όμως η συνολική πρόσληψη ζάχαρης έπεσε από 28% στο 10%. 

Τα αποτελέσματα: Κάθε πτυχή της μεταβολικής υγείας των παιδιών βελτιώθηκε μέσα σε εννέα μέρες.Η αρτηριακή πίεση άρχισε να κινείται σε προς φυσιολογικά επίπεδα, τα τριγλυκερίδια και η κακή χοληστερίνη (LD:L) έπεσαν ενώ το σάκχαρο νηστείας μειώθηκε κατά 5 μονάδες και τα επίπεδα της ινσουλίνης μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο!

«Πήραμε παιδιά που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας και τα κάναμε καλά», σχολιάζει ο Dr. Lustig. Ωστόσο, η βιομηχανία της ζάχαρης έχει τις ενστάσεις της καθώς, όπως υποστηρίζουν στελέχη τους, η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη την απώλεια βάρους που προκλήθηκε από τη συγκεκριμένη διατροφή στην οποία μπορεί να οφείλονται όλα αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα και όχι στο περιεχόμενο της δίαιτας. 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Παχυσαρκία.