Print this page

Τα απαραίτητα μέτρα για να είναι τα παιδιά ασφαλή στην κουζίνα

Ξέρετε ότι η κουζίνα (μαζί με το μπάνιο) είναι οι πιο επικίνδυνοι χώροι ενός σπιτιού για τα παιδιά; Μάθετε ποια είναι τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να πάρετε για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά της!

Ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη σε ένα σπίτι είναι η κουζίνα! Ένα από τους λόγους είναι ότι συνήθως εκεί φυλάσσονται καθαριστικά, χημικά και απορρυπαντικά. Εκτός όμως από τα επικίνδυνα χημικά, η κουζίνα είναι ένα μέρος που κρύβει πολυάριθμες παγίδες, ειδικά για ένα μικρό παιδί, που τα αρέσει να εξερευνά το περιβάλλον του! Για να τα προφυλάξουμε:

- Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι πολύ σημαντικό να τοποθετηθούν κλειδαριές ασφαλείας, σε όλα τα κάτω ντουλάπια της κουζίνας ή σε όσα ντουλάπια φυλάσσονται επικίνδυνα καθαριστικά και άλλα χημικά.

- Μην αφήνεται σε χαμηλά σημεία ηλεκτρικές συσκευές, όπως καφετιέρες ή βραστήρες και προσέξτε τα καλώδια να μην «κρέμονται από τον πάγκο της κουζίνας. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σοβαρού εγκαύματος!

- Πάντοτε, όταν μαγειρεύετε, να χρησιμοποιείτε τις έσω εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας και να τοποθετείτε να μαγειρικά σκεύη με τις χειρολαβές προς την έσω πλευρά του πάγκου εργασίας.

- Ποτέ, μα ποτέ δεν πρέπει να κρατάτε στην αγκαλιά σας ή σε μάρσιππο το μωρό σας, όταν μαγειρεύετε ή μεταφέρετε ζεστά υγρά!

- Μην αφήνετε πλαστικές σακούλες σε μέρος που μπορούν να φτάσουν τα μικρά παιδιά. Η πλαστική σακούλα έχει συνήθως όμορφα χρώματα και κάνει θόρυβο, πράγματα που προσελκύουν τα πολύ μικρά παιδιά. Εκείνα με τη σειρά τους, αγνοώντας τον κίνδυνο τις ασφυξίας, παίζοντας μπορεί να παγιδευτούν και να πνιγούν.

- Εκτός από τις σακούλες του σούπερ μάρκετ, πάντοτε πρέπει να απομακρύνουμε και τις πλαστικές συσκευασίες από τα δώρα των παιδιών, αλλά και τα μικρά συρματάκια ή λαστιχάκια που συνήθως έχουν μαζί.

- Τέλος, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, όταν προσφέρετε φαγητό στο μικρό σας το οποίο έχει προηγουμένως ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων. Στους φούρνους μικροκυμάτων, ειδικά τα υγρά, μπορεί να υπερθερμανθούν, ενώ το δοχείο που τα περιέχει να είναι δυσανάλογα χλιαρό!

Με τη συνεργασία της Δέσποινας ΜπαστάκηΠαν. Υπότροφου Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής Νοσ. Παίδων "Η Αγία Σοφία", www.paidi-goneis.com