Print this page

Πώς να μάθετε στο παιδί να φυσάει τη μύτη του

Ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος!

Όταν τα παιδιά είναι μικρά είναι δύσκολο να καταλάβουν τι θέλουμε να κάνουν όταν λέμε "φύσα τη μύτη σου", με αποτέλεσμα συνήθως να ρουφάνε προς τα μέσα. Όμως έτσι δεν καταφέρνουν να απομακρύνουν τις βλεννώδεις εκκρίσεις από το εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας, κι έτσι αυτές -μαζί με τα μικρόβια και τους ιούς που συχνά μεταφέρουν- προωθούνται προς τα αφτιά ή το λαιμό. Για να βοηθήσετε ακόμα και το πιο μικρό παιδί να μάθει αυτή την κίνηση που θα το βοηθήσει να "κολλάει" λιγότερο συχνά ιώσεις, δοκιμάστε αυτό το κόλπο:

1. Βάλτε στην παλάμη σας μια μικρή μπάλα που θα φτιάξετε από βαμβάκι και ζητήστε από το παιδί να την μετακινήσει, χρησιμοποιώντας μόνο τον αέρα που μπορεί να βγάλει από τη μύτης του (κρατώντας το στόμα του κλειστό).

nose1

 2. Αφού καταφέρει να κάνει το "παιχνίδι" με το βαμβάκι, δώστε του ένα χαρτομάντιλο και ζητήστε του να πιέζει ελαφρά από την εξωτερική πλευρά το ένα ρουθούνι, ενώ ταυτόχρονα θα φυσάει τον αέρα από το άλλο (όπως έκανε πριν για να κουνήσει το μπαλάκι). Στη συνέχεια, ας αλλάξει πλευρά. 

nose2

3. Μάθετέ του ότι όταν καθαρίζουμε τη μύτη μας, πετάμε το καλάθι των αχρήστων το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο και πλένουμε καλά τα χέρια με νερό και σαπούνι για να εμποδίσουμε τη διάδοση των μικροβίων. Διαβάστε κι εδώ ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πλένουμε τα χέρια μας. 

 nose3