Print this page

Πιπίλα: Τελικά είναι καλή ή κακή για τα παιδιά;

Να δώσω ή να μη δώσω πιπίλα στο μωρό! Ένα από τα πρώτα (αλλά όχι και τελευταία) διλήμματα κάθε νέου γονιού! Ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά πριν πάρετε την απόφασή σας.

Οι νέοι γονείς βασίζονται στη μαγική δύναμη της πιπίλας για να ησυχάζουν και να αποκοιμίζουν τα μωρά τους εδώ και χρόνια. Είναι όμως καλή επιλογή ή ένα λάθος που κάνουμε για τη δική μας διευκόλυνση; Μάθετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης της για να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει τη σωστή επιλογή.

Τα υπέρ

- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Συνδρόμου (SIDS). Οι έρευνες δείχνουν ότι τα βρέφη που κοιμούνται με πιπίλα έχουν έως και 50% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν SIDS. Οι παιδίατροι δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν πού ακριβώς έγκειται η προστατευτική δράση, αλλά επιβεβαιώνουν πως ισχύει.

- Ικανοποιεί το αντανακλαστικό του θηλασμού. Τα μωρά νιώθουν την ανάγκη να πιπιλίσουν. Με το θηλασμό ή το τάισμα με το μπουκάλι ικανοποιείται σε ένα βαθμό αυτή η ανάγκη, όμως συχνά παραμένει έντονη ακόμα κι όταν σταματήσουν να πεινάνε. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, η πιπίλα μπορεί να τα καθησυχάσει -αρκεί να είστε σίγουροι ότι δεν αντικαθιστά το γεύμα.

- Βοηθάει το μωρό να ηρεμήσει. Με την πιπίλα, τα βρέφη χαλαρώνουν, ηρεμούν, νιώθουν ασφάλεια. Κι ένα ήρεμο μωρό συνήθως σημαίνει ήρεμοι γονείς.

Τα κατά

- Μπορεί να δυσκολέψει το μωρό να συνηθίσει το στήθος. Ο θηλασμός πολλές φορές χρειάζεται κάποιο χρόνο μέχρι να εδραιωθεί. Στη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής του μωρού, η χρήση της πιπίλας είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα, γιατί ίσως το μωρό την προτιμήσει από την κανονική θηλή. Καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε πιπίλα τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού και μέχρι να εδραιωθεί η θηλασμός.

- Προκαλεί ωτίτιδα. Σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά που χρησιμοποιούν πιπίλα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάζουν συχνά περιστατικά ωτίτιδας, σε σχέση με όσα δεν χρησιμοποιούν.

- Προκαλεί προβλήματα στην οδοντοφυία. Εάν το παιδί συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πιπίλα μετά την ηλικία των 2 ετών, είναι πιθανό να προκληθούν προβλήματα στην ανάπτυξη των δοντιών. Μέχρι την ηλικία αυτή, ακόμα κι αν εξαιτίας της πιπίλας τα δοντάκια αρχίσουν να πετάνε προς τα έξω, το πρόβλημα διορθώνεται μόνο του μετά από έξι μήνες διακοπής της. Μετά τα 2 όμως είναι δύσκολο να επανέλθουν στη θέση τους.