Print this page

10 καλές συνήθειες για να είναι υγιή τα παιδιά

Ακολουθήστε τις οικογενειακώς για να είναι γερά σε όλη τη ζωή τους!

Τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν τη ζωή τους έχοντας όλες τις προδιαγραφές να γίνουν το καλύτερο που μπορούν. Δεν έχουν καμία λιγούρα για γλυκό που δεν μπορούν να κατανικήσουν ούτε κάποια καλή δικαιολογία για να μη γυμναστούν- όπως συχνά κάνουμε οι ενήλικες. Ειναι λοιπόν στο χέρι μας να υιοθετήσουν εκείνες τις συνήθειες που θα τα βοηθήσουν να είναι σε όλη τους τη ζωή γερά και υγιή. Και, όπως πάντα, ο καλύτερος τρόπος να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους είναι να τις ακολουθουμε πρώτα εμείς οι γονείς. Για να είναι τα παιδιά μας γερά πρέπει να...

Τρώνε πρωινό

Υπάρχει λόγος που το πρωινό θεωρείται το ιπο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για όλη την ημέρα -ιδιαίτερα στα παιδιά που οι ανάγκες τους σε ενέργεια είναι πολύ μεγάλες. Φροντίστε να μη φεύγουν από το σπίτι χωρίς να έχουν φάει κάτι -ξυπνήστε τα νωρίτερα εάν χρειάζεται για να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για το πρωινό τους. Μια καλή επιλογή είναι δημητριακά ολίκής άλεσης με γάλα και ένα φρούτο.

Ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή

Τα παιδιά που στο σπίτι τους ακολουθούνται οι αρχές της υγιεινής διατροφής, θα κάνουν τις σωστές επιλογές ακόμα κι όταν φτάσουν σε μια ηλικία που δεν παίρνουν το κολατσιό τους σε ταπεράκι από τη μαμά. Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνουν να τρώνε λιγότερες επεξεργασμένες τροφές., λιγότερη ζάχαρη και αλάτι, περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Αντιλαμβάνονται τα μηνύματα που στέλνει το σώμα τους

Από πολύ μικρή ηλικία, όταν ταΐζετε τα παιδιά εξηγήστε τους πώς να ακούνε τι «λέει» το στομάχι τους. Κανονικά, ένα παιδί θα πρέπει να τρώει όταν πεινάει και να σταματάει όταν νιώσει χορτάτο. Η δική σας δουλειά είναι να επιλέξετε ποιο είναι το φαγητό της ημέρας, όμως μην το πιέζετε να φάει περισσότερο από όσο έχει ανάγκη. Διαφορετικά, θα μάθει να τρώει ακόμα κι όταν ο οργανισμός του δεν το χρειάζεται.

Βουρτσίζουν κάθε βράδυ τα δόντια τους

Πρόκειται για μια συνήθεια που είναι σημαντικό να ακολουθείται συστηματικά, αν δεν θέλουμε να υπάρχουν δυσάρεστες επιπτώσεις για τη στοματική υγεία. Τα παιδιά πρέπει να πλένουν τα δόντια τους με μια οδοντόκρεμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο από την ηλικία των 12 μηνών, ιδανικά πρωί και βράδυ, και με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του δημοτικού. Εάν τα «αναγκάζετε» να το κάνουν μέχρι την ηλικία των 8-9 ετών, μετά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δύσκολα θα σταματήσουν αυτή τη συνήθεια.

Κάνουν τις τακτικές επισκέψεις στο γιατρό

Στη βρεφική και νηπιακή ηλικία, τα παιδιά χρειάζεται να πηγαίνουν συχνά στο γιατρό ώστε να ελέγχεται η ανάπτυξή τους και να κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια. Ακόμα κι όταν ολοκληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός καλό είναι να επισκέπτεστε τον παιδίατρο μια φορά το χρόνο. Επειδή και οι οδηγίες των ειδικών για τα εμβόλια αλλάζουν κάθε τόσο, θα πρέπει να ενημερώνεστε έγκαιρα, γι' αυτό προγραμματίστε ένα ραντεβού μαζί του στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς.

Βλέπουν τηλεόραση, αλλά όχι με τις ώρες

Σήμερα τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε κάποια οθόνη -είτε είναι της τηλεόρασης είτε του tablet ή του υπολογιστή- 24 ώρες το 24ωρο. Όμως τα υγιή παιδιά δεν κάθονται όλη την ημέρα μπροστά στην οθόνη. Περιορίστε το χρόνο που ασχολούνται με αυτά τα μέσα στις 2 ημερησίως το πολύ.

Είναι δραστήρια

Οι ειδικοί προτείνουν να αντικαταστήσουμε τα ηλεκτρινικά παιχνίδια με μια βόλτα στο πάρκο ή την ενασχόληση με κάποιο άθλημα. Τα παιδιά που γυμνάζονται είναι πιο υγιή και επιπλέον έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν έναν δραστήριο τρόπο ζωής και στο μέλλον.

Έχουν επαφή με τη φύση

Είναι ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να κινηθούν και να χαλαρώσουν. Βγείτε μια βόλτα ή εξερευνήστε τα λουλούδια που ανθίζουν αυτή την εποχή στον κήπο σας. Φροντίστε τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να βγαίνουν κάθε μέρα έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού ή του σχολείου.

Κοιμούνται αρκετά

Τα παιδιά έχουν πραγματική ανάγκη τον ύπνο -ακόμα κι όταν διαμαρτύρονται ότι δεν θέλουν να κοιμηθούν. Φροντίστε να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ και επιμείνετε σ΄ αυτό -έτσι το βιολογικό ρολόι του θα ρυθμιστεί μόνο του και θα νυστάζουν κάθε βράδυ εκείνη την ώρα. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν ανάγκη από 10 ώρες ύπνο την ημέρα και οι έφηβοι 8-9. Δείτε κι εδώ αναλυτικά πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα παιδί. 

Είναι χαρούμενα

 Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά έχουν και συναισθηματικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Η συμμετοχή σε μια ομάδα, οι οικογενειακές δραστηριότητες, η συναναστροφή με φίλους είναι μερικοί τρόποι να εξασφαλίσετε καλή διάθεση για όλους. Εάν διαπιστώνετε ότι το παιδί σας εδεν ίναι χαρούμενο για αρκετές μέρες, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.