Print this page

Πώς επηρεάζουν οι μπαμπάδες την υγεία των παιδιών;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η σχέση ενός παιδιού με τον μπαμπά μπορεί να επηρεάσει το βάρος και τις συνήθειες που θα έχει στο μέλλον.  

Οι γονείς, και ιδιαίτερα οι μπαμπάδες ανάμεσα στους άλλους σπουδαίους ρόλους τους, έχουν μία ακόμα πολύ σημαντική αποστολή: συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση υγιεινών συνηθειών από τα παιδιά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Επιθεώρηση Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γκελφ στον Καναδά μελέτησαν δεδομένα από περισσότερα από 3700 κορίτσια και 2600 αγόρια ηλικίας 14-24 ετών, στο πλαίσιο της μελέτης τους με τιτλο Growing Up Today. Στόχος τους ήταν να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό η λειτουργικότητα και οι σχέσεις σε μια οικογένεια συνδέονται με το βάρος των παιδιών, τις διατροφικές διαταραχές, την κατανάλωση ζάχαρης κ.λπ.

Όπως διευκρiνίζουν, με τον όρο «λειτουργικότητα της οικογένειας» καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος που αφορά την επίλυση προβλημάτων, την επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη και την αποτελεσματική ανταπόκριση στις ανάγκες.

«Παρόλο που ένα μεγάλο μέρος της έρευνας αφορούσε το ρόλο της μητέρας ή τη

'συνεργασία” ανάμεσα στους γονείς, από τα αποτελέσματα φάνηκε η σημασία της επιρροής του πατέρα στα παιδιά και η ανάγκη ύπαρξης στρατηγικών που θα βοηθούν τους μπαμπάδες να κάνουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν υγιεινά πρότυπα ζωής... Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι η σημασία της σχέση με τον πατέρα αλλά και τα πρότυπα που εκείνος προβάλλει έχουν ακόμα μεγαλύτερη επίδραση στα αγόρια -σε σχέση με τα κορίτσια» σχολιάζει σε δήλωσή της η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Jess Haines.

 

Παράλληλα, οι έφηβοι και νέοι ενήλικες που δήλωσαν ότι η οικογένειά τους διαθέτει υψηλή λειτουργικότητα και πιο θετικές σχέσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, φάνηκε ότι έχουν και καλύτερη συμπεριφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με το βάρος τους. Επιπλέον, όσοι μεγάλωσαν σε μια «σταθερή» οικογένεια με καλές σχέσεις είχαν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, ενώ γυμνάζονταν και κοιμούνταν περισσότερο.