Print this page

4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε όταν το παιδί αρχίζει να αλλάζει δόντια

Ένα δοντάκι άρχισε να κουνιέται; Ένα ακόμα σημάδι ότι το παιδί σας μεγαλώνει!

Κάποια παιδιά ενθουσιάζονται στην ιδέα ότι τα δοντάκια τους κουνιούνται και σιγά σιγά θα αντικατασταθούν από καινούρια, πιο μεγάλα και πιο δυνατά. Άλλα, πάλι, τρομοκρατούνται στην ιδέα. Αυτά τα στοιχεία θα σας βοηθήσουν να καθησυχάσετε τους φόβους του (και τους δικούς σας)

 

Η αλλαγή των δοντιών ξεκινάει γύρω στην ηλικία των 6 ετών

Τα νεογιλά δόντια (τα πρώτα) είναι 20 και μοιράζονται στην πάνω και κάτω γνάθο. Έχουν διάρκεια ζωής μέχρι την ηλικία των 5-6 ετών. Τότε, αρχίζουν να κουνιούνται, πέφτουν και αντικαθίστανται από τα μόνιμα δόντια, που είναι μεγαλύτερα και ελαφρώς πιο σκουρόχρωμα. Τις περισσότερες φορές, τα δόντια που φεύγουν πρώτα είναι αυτά που βγήκαν πρώτα -τα οποία συνήθως είναι οι κάτω κεντρικοί κοπτήρες, δηλαδή τα δύο που βρίσκονται στο κέντρο της κάτω γνάθου. Τρία με τέσσερα δόντια θα πέφτουν κάθε χρόνο, έως ότου να αντικατασταθούν και τα 20 από καινούρια, κάτι που θα ολοκληρωθεί στην ηλικία των 12 ετών περίπου. Στα 13 τα περισσότερα παιδιά έχουν τα 28 από τα μόνιμα δόντια τους. Τα τελευταία 4 -μέχρι να ολοκληρωθεί το σετ των 32- δεν αναμένεται να ανατείλουν πριν τη δεκαετία των 20 ή και αργότερα. Μερικές εβδομάδες αφότου φύγει ένα νεογιλό, αρχίζει να φαίνεται η μύτη του μόνιμου που θα το αντικαταστήσει, αλλά μπορεί να χρειαστεί να περάσει ένας μήνας μέχρι να ξεπροβάλει ολόκληρο το καινούριο δόντι. Κάποιες φορές όμως, το μόνιμο δόντι βγαίνει πριν πέσει το νεογιλό, από πίσω του. Σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε τον παιδο-οδοντίατρο.

Δεν είναι σκόπιμο να τα βγάζετε εσείς

Οι ειδικοί συνιστούν ότι είναι προτιμότερο το παιδί να προσπαθήσει μόνο του να αφαιρέσει ένα δόντι που κουνιέται παρά οι γονείς του. Ο λόγος είναι ότι μόνο εκείνο μπορεί να γνωρίζει πόσο πολύ κουνιέται το δόντι και εάν είναι αρκετά στερεωμένο ώστε να πονέσει εάν προσπαθήσει κανείς να το τραβήξει. Εάν το παιδί δεν έχει τη διάθεση να τραβήξει το δόντι, μπορούμε να το ενθαρρύνουμε να το πηγαίνει κάθε τόσο μπρος-πίσω κρατώντας το με τα δύο δάχτυλα ή να το μετακινεί όσο μπορεί να τη γλώσσα. Πολλές φορές τα παιδιά καταπίνουν τα δόντια, που πέφτουν ενώ κοιμούνται ή όταν τρώνε. Μην ανησυχείτε. Δεν προκαλούν κάτι και αποβάλλονται με φυσιολογική διαδικασία.

 

Θα ματώσει

Όταν βγαίνει ένα δόντι προκαλείται μια μικρή αιμορραγία. Ζητήστε από το παιδί να ξεπλύνει το στόμα του με νερό. Εάν συνεχίσει να βγαίνει αίμα, πιέστε μια μικρή αποστειρωμένη γάζα επάνω στην πληγή για μερικά λεπτά.

 

Θα βγουν κι άλλα μόνιμα δόντια

 

Εκτός από τα 20 που θα αντικαταστήσουν τα νεογιλά, το παιδί θα βγάλει κι άλλα μόνιμα δόντια. Τα τελευταία είναι οι φρονιμίτες που θα βγουν μεταξύ 17 και 20 ετών και θα ολοκληρώσουν το σετ των 32.