Print this page

Προσοχή στο βάρος των παιδιών το καλοκαίρι!

Πώς θ' αποφύγουμε τους γευστικούς πειρασμούς στις διακοπές.  

Πάντα στο μυαλό μας το καλοκαίρι συνδυαζόταν με αυξημένη σωματική δραστηριότητα, ελεύθερο χρόνο και ατελείωτα παιχνίδια στη θάλασσα και αντίθετα ο χειμώνας ήταν το πιο επικίνδυνο διάστημα για πρόσληψη βάρους για τα παιδιά λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής τους. Σύμφωνα όμως νέες μελέτες τα πράγματα στις μέρες μας δεν είναι ακριβώς έτσι. Φαίνεται τελικά ότι το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών τις σχολικές μέρες τα βοηθούν να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ αντίθετα οι καλοκαιρινές ημέρες αποδεικνύεται ότι συμβάλουν στην υπερβολική αύξηση του βάρους των παιδιών. 

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Δείκτης Μάζας Σώματος των παιδιών αυξήθηκε δύο φορές περισσότερο απ’ ότι στη διάρκεια του σχολικού έτους. Η μελέτη συμπεριέλαβε 5.380 παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού κατά τη διάρκεια των ετών 1998- 2000 από 310 σχολεία στις ΗΠΑ.

Που μπορεί να αποδοθεί όμως αυτό το φαινόμενο;
Tο καλοκαίρι αναμφίβολα είναι μια πολύ πιο χαλαρή περίοδος για το παιδί. Το πρόγραμμά του επιβάλλεται να είναι πιο ελεύθερο, χωρίς τον προγραμματισμό και τις υποχρεώσεις του χειμώνα. Και αν αυτό συνδυαζόταν με παιχνίδι και σωματική δραστηριότητα θα ήταν κάτι περισσότερο από ευεργετικό.
Συνήθως όμως ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος για το παιδί σημαίνει στις μέρες μας περισσότερες ώρες τηλεθέσης και ενασχόλησης με ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Παράλληλα, το καλοκαίρι μεταβάλλονται σημαντικά οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας και κατ’ επέκταση του παιδιού Το φαγητό εκτός σπιτιού υπάρχει σε μεγαλύτερη συχνότητα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ενώ το παγωτό αποτελεί ίσως την πιο μεγάλη γευστική απόλαυση του καλοκαιριού για το παιδί.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε προκειμένου να βοηθήσουμε το παιδί να απολαύσει το καλοκαίρι χωρίς την επιβάρυνση του υπερβάλλοντος βάρους;
• Να παροτρύνουμε το παιδί να συμμετέχει σε δραστηριότητες που αυξάνουν τη σωματική άσκηση. Η θάλασσα και τα παιχνίδια στο ύπαιθρο αποτελούν τον καλύτερο τρόπο άσκησης για το παιδί αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια πρέπει και το καλοκαίρι να απασχολούν το παιδί για περιορισμένο χρονικό διάστημα και να υποκατασταθούν από άλλες δραστηριότητες.


•Το οικογενειακό τραπέζι να γίνει μέσο διατροφικής εκπαίδευσης για το παιδί. Το φαγητό εκτός σπιτιού δε σημαίνει ότι πρέπει να μεταβάλλει πλήρως τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού. Η αποφυγή πολύ λιπαρών γευμάτων είναι πολύ σημαντική για όλους τους καλοκαιρινούς μήνες, η σαλάτα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του γεύματος, ενώ τα φρέσκα φρούτα του καλοκαιριού αποτελούν ένα πολύ γευστικό επιδόρπιο.

•Τα παγωτά εκτός από γευστική απόλαυση αποτελούν ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο για το παιδί. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να καταναλώνεται ανεξέλεγκτα, δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνει το παιδί. Η επιλογή ενός παγωτού μικρότερου μεγέθους ή οι γρανίτες από φρουτοχυμούς αποτελούν κατάλληλες επιλογές που δε στερούν την απόλαυση του παγωτού στο παιδί, μειώνουν όμως την επιβάρυνση στο σωματικό του βάρος.

•Είναι γεγονός ότι μετά το μπάνιο τα παιδιά θα χρειαστούν ένα σνακ Επιλέξτε από το σπίτι τα σνακ που θα έχετε μαζί σας στη θάλασσα. Ιδανικές επιλογές είναι τα φρέσκα φρούτα, οι χυμοί φρούτων και οι μπάρες δημητριακών. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από την όρεξη, στη θάλασσα αυξάνουν και οι ανάγκες των παιδιών σε υγρά. Μην ξεχνάτε λοιπόν να έχετε μαζί σας ένα ή περισσότερα μπουκάλια νερό και ενθαρρύνετε το παιδί να καταναλώνει κάποια ποσότητα υγρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη και δεν διψάει.