Print this page

Πώς να δώσετε πιο εύκολα στο παιδί ένα φάρμακο

Σε κανέναν δεν αρέσει να παίρνει φάρμακα -πόσο μάλλον στα παιδιά. Τι γίνεται όμως όταν ο παιδίατρος συνταγογραφήσει ένα σιροπάκι για το πονεμένο αυτάκι ή μερικές σταγόνες για το ματάκι, Πώς μπορείτε να κάμψετε την αντίσταση του παιδιού και να το πείσετε να ακολουθήσει τη θεραπεία του για να γίνει γρήγορα καλά, ακόμα κι αν το φάρμακο έχει χάλια γεύση. Να μερικές δοκιμασμένες ιδέες που θα του... χρυσώσουν το χάπι!

 

Δώστε του λίγη εξουσία

Αφού βάλετε το σιρόπι μέσα σε μια σύριγγα ή σε ένα δοσομετρικό καπάκι, και εφόσον βέβαια η ηλικία του παιδιού σας επιτρέπει να το εμπιστεύεστε, αφήστε το στο τραπέζι και ζητήστε του να το πιει όποτε θέλει (ακόμα και σε δόσεις) μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο. Εννοείται ότι θα είστε εκεί δίπλα για να βεβαιωθείτε ότι το έχει πιει όλο. Ή δοκιμάστε να του προσφέρετε εναλλακτικές :«θα πιεις το φάρμακο πριν ή αφού ντυθείς;». Έτσι, θα νιώσει ότι είναι δική του επιλογή να το πιει και όχι κάτι που του επιβάλλετε εσείς.

 

Κάντε το να φαίνεται παιχνίδι

Στα πιο μικρά παιδιά βοηθάει να βάλετε στο κόλπο το αγαπημένο του κουκλάκι. Δώστε πρώτα σ' εκείνο μια δόση από το φάρμακο (ή κάντε το να φαίνεται έτσι) και μετά στο παιδί. Ή συνδέστε το φάρμακο με μια διασκεδαστική ιστορία. Για παράδειγμα, η μάσκα για τα εισπνεόμενα μπορεί να μετατραπεί σε μάσκα καταδύσεων και η σύριγγα με την αντιβίωση σε μαγικό φίλτρο που θα το κάνει αόρατο! Μην ξεχάσετε να φέρεστε σαν να μην το βλέπετε μέχρι να περάσει η επίδραση του μαγικού φίλτρου!

 

Δωροδοκήστε το!

Μερικές φορές δεν πειράζει να... κακομαθαίνουμε τα παιδιά μας -ιδιαίτερα όταν ταλαιπωρούνται από κάποια ίωση και χρειάζονται έξτρα δόσεις φροντίδας και στοργής. Δώστε του ένα γλιφιτζούρι ή ένα κομμάτι σοκολάτα μετά το φάρμακο. Εκτός από το ότι θα το βοηθήσει να συμβιβαστεί πιο εύκολα, θα διώξει και τη δυσάρεστη γεύση του φαρμάκου από το στόμα.

 

Κρύψτε το!

Τα περισσότερα φάρμακα μπορούν κάλλιστα να καταναλωθούν μέσα σε κάποιο χυμό ή να ανακατευτούν με γιαούρτι ή γάλα ή να συμπληρωθούν με μερικές σταγόνες σιρόπι σοκολάτας -όμως θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας, γιατί κάποιες ουσίες καλό είναι να μην συνυδάζονται με συγκεκριμένες τροφές. Εάν δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, δοκιμάστε να κρύψετε το φάρμακο μέσα σε μια τέτοια αγαπημένη του λιχουδιά.

 

Παρακάμψτε τους γευστικούς κάλυκες

Εάν το φάρμακο είναι πικρό, το παιδί δύσκολα θα δεχτεί να το πιει έτσι απλά! Εάν όμως του το δώσετε με μια σύριγγα κατευθύνοντας το υγρό προς το μάγουλο και όχι προς τη γλώσσα (όπου βρίσκονται οι γευστικοί κάλυκες που θα ανιχνεύσουν την πικρή γεύση) είναι πιο πιθανό να καταφέρετε να το καταπιεί. Το ίδιο αποτέλεσμα θα πετύχετε εάν δώσετε στο παιδί να βάλει στο στόμα του για λίγο ένα παγάκι ή μια γουλιά παγωμένο νερό. Οι γευστικοί κάλυκες θα «μουδιάσουν» και η γεύση του φαρμάκου θα του φανεί πιο ήπια.

 

Να είστε ειλικρινείς

 

Ποτέ μην πείτε σε ένα παιδί ότι ένα φάρμακο έχει ωραία γεύση όταν δεν έχει. Και μην αναφέρεστε ποτέ σ' αυτά λέγοντάς τα «καραμελίτσες» ή «γλυκό». Αντιθέτως, εξηγήστε του ότι φάρμακα δεν είναι ποτέ ιδιαίτερα εύγευστα ώστε να μην τα παίρνει κανείς σε μεγαλύτερη ποσότητα επειδή απλώς του αρέσει η γεύση... Πείτε του όμως ότι θα το βοηθήσει να γίνει καλά ή να σταματήσει να πονάει και γι' αυτό θα πρέπει να το πάρει, ακόμα κι αν δεν του είναι ευχάριστο.