Print this page

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νεογνικό ίκτερο

Ο ίκτερος είναι κάτι συνηθισμένο στα βράφη. Σε ποιες περιπτώσεις πρόκειται για κάτι ανησυχητικό;

τερο, ονομάζουμε την αυξημένη τιμή χολερυθρίνης στο αίμα, η οποία παράγεται μετά από την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ευθρά αιμοσφαίρια, μεταφέρουν το οξυγόνο στους ιστούς του σώματος και στους ενήλικες έχουν διάρκεια ζωής περίπου 120 ημέρες. Στα νεογνά, η μέση διάρκεια ζωής τους είναι σαφώς μικρότερη.

Ο ίκτερος αποτελεί συχνό φαινόμενο, που ενφανίζεται τις πρώτες ημέρες της ζωής, συνήθως στο 3ο – 4ο 24ωρο ζωής, στο 60% των τελειόμηνων και στο 80% των πρόωρων νεογνών. Εμφανίζεται αρχικά σαν υποκίντινη χροιά του δέρματος του προσώπου, αλλά όσο η τιμή της χολερυθρίνης αυξάνεται, η αυξημένη εναπόθεση της κάνει το δέρμα της κοιλίας και των άκρων του νεογνού, τους σκηρούς των οφθαλμών, καθώς και το βλεννογόνο του στόματος, κίτρινους.

Η τιμές της χολερυθρίνης στο μεγαλύτερο ποσοστό νεογνών, σπάνια ξεπερνούν τα 15 mg/dl, διαρκούν συνήθως 1 εβδομάδα και στη συνέχεια ο ίκτερος υποχωρεί σταδιακά. Στην σταδιακή υποχώρησή του συμβάλουν το φως της ημέρας και η καλή ενυδάτωση του νεογνού, μέσω των συχνών θηλασμών.

 

Πότε πρέπει να συμβουλευτείται τον παιδίατρο σας; 

Πότε ο ίκτερος του νεογνού ξεφεύγει από τα όρια του "φυσιολογικού" φαινομένου; 

Αν το νεογνό εμφανίσει ίκτερο την πρώτη μέρα ζωής του

Αν η τιμή του ικτέρου αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό (>5mg/dl/24h)

Αν το ωοεγνό σας είναι πρόωρο ή έχει χαμηλό βάρος

Αν υπάρχει ίκτερος και μετά τη 20η  μέρα  ζωής στα μη θηλάζοντα νεογνά και μετά τον 1ο μήνα ζωής στα νεογνά που θηλάζουν.

Αν μαζί με τον ίκτερο υπάρχει και πυρετός

Αν το νεογνό ή το βρέφος είναι νωθρό, κοιμάται πολλές ώρες, χωρίς να ξυπνά για θηλασμό ή αν παρότι ξυπνά, δεν θηλάζει ζωηρά

Αν μαζί με την έμμεση χολερυθρίνη, συνυπάρχει και άμεση χολερυθρίνη (>20% της τιμής της ολικής)

Αν σας ανησυχεί ή σας προβληματίζει οτιδήποτε σε σχέση με το μωρό σας!

Ευχαριστούμε τη Δέσποινα Μπαστάκη, Παν. Υπότροφο Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής Νοσ. Παίδων "Η Αγία Σοφία", www.paidi-goneis.com