Print this page

Το 66% των γονιών κάνει αυτό το λάθος όταν βάζει το μωρό για ύπνο

Μήπως το κάνετε κι εσείς;
Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, τα μωρά δεν απαιτούν πολλά από τους γονείς. Μόνο να τα ταΐζουν, να τα καθαρίζουν και να τα βάζουν για ύπνο. Ακόμα κι αυτές οι βασικές κινήσεις φροντίδας όμως θα πρέπει να γίνονται σωστά για να διαφυλάξουμε τα μωρά μας από ένα σωρό κινδύνους που μπορούν να αποβούν ακόμα και μοιραίοι!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των ειδικών της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημία, οι γονείς που γνωρίζουν ποια είναι η σωστή στάση ύπνου για τα βρέφη και την εφαρμόζουν κάθε φορά που βάζουν το μωρό στο κρεβατάκι του είναι λιγότεροι από τους μισούς! Ποια είναι αυτή η στάση: Όπως συστήνουν οι ειδικοί, ανάσκελα! Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 3.297 νέες μητέρες που γέννησαν σε 32 διαφορετικές κλινικές και διαπίστωσαν ότι ενώ η πλειοψηφία γνώριζε ότι το σωστό είναι να βάζουν το παιδί για ύπνο ανάσκελα, εντούτοις, δεν το εφάρμοζε κάθε φορά. Το ποσοστό όσων ακολουθούσαν πάντα αυτό τον κανόνα ασφαλείας ήταν 44%, ενώ περισσότερες από τις μισές μαμάδες δήλωσαν ότι άλλες φορές έβαζαν τα μωρά ανάσκελα κι άλλες στο πλάι.

Ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί πλέον επιμένουν στη συγκεκριμένη στάση ύπνου για τα βρέφη είναι πολλοί. Τα περισσότερα από 20 χρόνια που θεωρούνταν σωστό τα παιδιά να κοιμούνται μπρούμυτα, παρουσιάστηκε υπερδιπλασιασμός των περιστατικών αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, κάτι που μειώθηκε κατά 53% όταν οι παιδίατροι άρχισαν να συστήνουν στους γονείς να τα βάζουν στο κρεβάτι τους ανάσκελα. Όσο για το λόγο που συχνά οδηγεί κάποιους να παραβλέψουν τις οδηγίες, εκτιμάται ότι αυτό σχετίζεται με το ότι οι νέοι γονείς πολλές φορές προτιμούν να αντιγράφουν ό,τι βλέπουν από τους άλλους παρά να μένουν πιστοί στις εντολές που τους έδωσε ο γιατρός. Έτσι, την επόμενη φορά που θα κάνετε κάτι επειδή έτσι το έκανε η μητέρα σας ή η φίλη σας, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε!