Print this page

Τα 10 πιο βρώμικα αντικείμενα που τα παιδιά μας ακουμπούν κάθε μέρα!

Μερικά σίγουρα δεν περιμένατε ότι θα είναι στη λίστα!
Δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε να καθαρίζετε; Ίσως είναι σκόπιμο να ξεκινήσετε από αυτά τα αντικείμενα που έρευνες έδειξαν ότι είναι αυτά που αποτελούν φωλιά για τους περισσότερους παθογόνους μικροοργανισμούς και με τα οποία τα παιδιά μας έρχονται πολύ συχνά σε επαφή!

Το καρότσι τους

Κι όμως! Το καροτσάκι του παιδιού μας είναι το πιο αγαπημένο από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε για τα μικρόβια. Ο λόγος είναι ότι όταν δεν τα χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι τα αφήνουμε σε μέρη με σκόνη και υγρασία (όπως αποθήκες και γκαράζ) όπου υπάρχουν μικρόβια και μούχλα.

Πιπίλα και ποτηράκι

Δεν θα το φανταζόμασταν ποτέ, όμως χουν περισσότερα μικρόβια κι από τι καπάκι της τουαλέτας! Ένας ακόμα λόγος να εντείνετε τις προσπάθειές σας να σταματήσει το παιδί να χρησιμοποιεί πιπίλα και να μάθει να πίνει από κανονικό ποτήρι (χωρίς ειδικό στόμιο). Μέχρι τότε, φροντίστε να τα πλένετε πιο συχνά στο πλυντήριο πιάτων.

Λούτρινα κουκλάκια

Το αγαπημένο αρκουδάκι του παιδιού σας είναι πιο βρώμικο από ό,τι νομίζετε. Ο λόγος είναι ότι οι μικροοργανισμοί «βολεύονται» ιδιαίτερα μέσα στις χνουδωτές ίνες του και δεν απομακρύνονται.

Η τσάντα με τις πάνες

Δεδομένου ότι εκεί βάζουμε και τα ρούχα που λερώθηκαν όταν ήμασταν στη βόλτα ή και τη χρησιμοποιημένη πάνα, μέχρι να βρούμε κάδο για να την πετάξουμε, τουλάχιστον δεν απορούμε που αυτό το αντικείμενο βρίσκεται σ' αυτή τη θέση.

Το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης

Ακόμα και τα παιδιά που είναι ακόμα πολύ μικρά για να βλέπουν τηλεόραση, έχουν συχνά στενές επαφές με το συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το πιάνουν ή το βάζουν στο στόμα τους.

Πλαστικά παιχνίδια

Οι κούκλες, τα αυτοκινητάκια και τα υπόλοιπα πλαστικά παιχνίδια του μωρού βρίσκονται στη μέση της λίστας, Τώρα που το μάθαμε, είναι μια καλή ευκαιρία να τα πλύνουμε σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και απορρυπαντικό ή στο πλυντήριο πιάτων.

Τα παιδικά βιβλία

Τα παιδιά αγαπούν τόσο τα βιβλία που συχνά τα φιλάνε ή τα γλύφουν κι ακόμα συχνότερα τα πιάνουν με τα βρώμικα χεράκια τους. Αν και οι εσωτερικές σελίδες είναι κάπως δύσκολο να καθαριστούν, μπορούμε τουλάχιστον να περνάμε τακτικά τα εξώφυλλα με ένα βρεγμένο πανί.

Οι λαβές στις πόρτες

Δεν αφορά τα μωρά, που δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να ανοιγοκλείσουν μόνα τους τις πόρτες στο σπίτι, τα πιο μεγάλα παιδάκια όμως με τα βρώμικα χέρια τους μεταφέρουν μικροοργανισμούς από οπουδήποτε μπορείτε να φανταστείτε στα πόμολα και τα χερούλια. Μια καλή ευκαιρία να τους μάθουμε μια ώρα αρχύτερα πώς να πλένουν τα χέρια τους.

Tablet και κινητά

Μιας και τα παιδιά μας περνούν αρκετές ώρες παίζοντας με tablet και κινητά, καλό είναι να να γνωρίζουμε ότι πριν και μετά τη χρήση, καλό είναι να περνάμε με ένα αντιμικροβιακό πανάκι.

Τα κλειδιά του αυτοκινήτου

Ακόμα κι όταν δεν τα δίνουμε εμείς στα παιδιά προκειμένου να απασχοληθούν μέχρι να βγάλουμε τα ψώνια από το πορτ μπαγκάζ, καταφέρνουν έτσι κι αλλιώς να τα ανακαλύψουν μόνα τους μέσα στην τσάντα μας. Κι επειδή τα κλειδιά ακουμπούν συχνά βρώμικες επιφάνειες (όπως τα χέρια μας ή) και πέφτουν συχνά στο πάτωμα, καλό είναι να μην αφήνουμε τα μικρά παιδιά να τα βάζουν στο στόμα τους και να μην τα ακουμπάμε στο τραπέζι της κουζίνας ή το καρεκλάκι τους.