Print this page

Αυτή η «αθώα» συνήθεια στέλνει πολλά παιδιά στο νοσοκομείο!

Κι όμως, κάποιοι εξακολουθούμε να το κάνουμε σχεδόν κάθε μέρα!

Υπάρχει μια συνήθεια που πολλοί γονείς ακολουθούν στη ρουτίνα του καθημερινού μπάνιου και της υγιεινής του παιδιού τους -παρά τις σχετικές συμβουλές των ειδικών- που ευθύνεται για σοβαρούς τραυματισμούς! Ακόμα κι αν δεν σας στείλει αμέσως στα επείγοντα του νοσοκομείου, είναι πιθανό να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα που σχετίζονται με την ισορροπία, την παράλυση των νεύρων του προσώπου, την απώλεια ακοής κ.λπ. Ποια είναι αυτή η συνήθεια; Το καθάρισμα των αυτιών του παιδιού με μπατονέτες! Ακόμα κι ξέρετε πως δεν βάζουμε τίποτα στα αυτιά των παιδιών για να τα καθαρίσουμε, πολύ συχνά τα ίδια παίρνουν μόνα τους τις μπατονέτες και τις χώνουν στα αυτιά τους, επειδή έχουν δει τους μεγάλους να το κάνουν! Σ' αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος είναι ακόμα πιο μεγάλος, αφού εάν το χρησιμοποιήσουν από τη λάθος γωνία ή ασκήσουν λίγο μεγαλύτερη πίεση από όσο μπορεί να αντέξει το αυτό, οι συνέπειες είναι πολύ δυσάρεστες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ατόμων που καταφεύγουν στα νοσοκομεία για τέτοιου είδους προβλήματα είναι ηλικίας κάτω των 8 ετών, ενώ το 40% των περιστατικών αφορά παιδιά 3 ετών και κάτω. Μάλιστα, ο πιο συχνός τραυματισμός ανάμεσα ανάμεσα στα παιδιά έως 8 ετών είναι η διάτρηση τυμπάνου -κάτι που συχνά προκαλείται από τη χρήση μπατονέτας, όπως εξάλλου και η μεταφορά κεριού ή άλλων υπολειμμάτων μέσα στο ακουστικό κανάλι. Τα πιο πολλά τέτοια «ατυχήματα» συμβαίνουν όταν το ίδιο το παιδί χειρίζεται τη μπατονέτα -είτε για να «καθαρίσουν» τα αυτιά τους είτε για να παίξουν- αν και στο 16% των περιπτώσεων οι υπεύθυνοι είναι αποκλειστικά οι γονείς.

 

Πώς καθαρίζονται τα αυτιά

Παρόλο που οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι το κερί στα αυτιά είναι κάτι περιττό που πρέπει να αφαιρείται, στην πραγματικότητα είναι απαραίτητο για την προστασία του ακουστικού καναλιού και του τυμπάνου. Τα αυτιά είναι αυτο-καθαριζόμενα και δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με τον καθαρισμό τους. Εάν το κρίνετε απαραίτητο, μπορείτε να σκουπίζετε μόνο την εξωτερική πλευρά με ένα κομμάτι βαμβάκι ή με την άκρη μιας πετσέτας. Και σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε μπατονέτες μέσα στα αυτιά του παιδιού (ή τα δικά μας).