Print this page

Η επαφή με τα μικρόβια προλαμβάνει την παιδική λευχαιμία!

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το υπερβολικά «αποστειρωμένο» περιβάλλον στο οποίο ζουν σήμερα πολλά μωρά ευθύνεται για σοβαρά προβλήματα υγείας!

Η υπερβολική καθαριότητα που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά η παρουσία των βακτηρίων μέσα στο σπίτι, καθώς και η απομόνωση των παιδιών από άλλα παιδιά κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση παιδικής λευχαιμίας! Αυτό έδειξε μια πρόσφατη μελέτη από Βρετανούς επιστήμονες που ήταν οι πρώτοι που έκαναν αυτή τη συσχέτιση. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως όταν ένα παιδί δεν εκτίθεται έγκαιρα στο σπίτι του ή στις παρέες του σε μικροοργανισμούς, ώστε να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημά του, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνηση μια αλυσίδα αρνητικών βιολογικών αντιδράσεων, με πιθανή κατάληξη την εμφάνιση λευχαιμίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού που κολλά για παράδειγμα τον ιό της εποχικής γρίπης, εάν δεν έχει επαρκή ανοσία, μπορεί να κάνει υπερπαραγωγή λευκών κυττάρων, κάτι που ευνοεί την εκδήλωση παιδικού καρκίνου.

Ο καθηγητής Μελ Γκρέηβς του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου, ο οποίος έκανε τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση "Nature Review Cancer", αξιολόγησε 30 χρόνια έως τώρα ερευνών για να καταλήξει σε αυτό που αποκάλεσε «παράδοξο της προόδου στις σύγχρονες κοινωνίες», δηλαδή οι πρόοδοι στην καθαριότητα να ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου. Η μελέτη δημιουργεί ελπίδες ότι, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, η Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία (ΟΛΛ) είναι δυνατό να γίνει μια πάθηση που θα μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον. Η επαφή με άλλα παιδιά από όσο γίνεται μικρότερη ηλικία, ο θηλασμός, το παιχνίδι στο ύπαιθρο και η αποφυγή υπερβολικής οικιακής καθαριότητας είναι ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα πρόληψης.

«Οι περισσότερες περιπτώσεις παιδικής λευχαιμίας είναι πιθανώς εφικτό να προληφθούν, με τον ίδιο ίσως τρόπο που ήδη εξετάζεται για τις αυτοάνοσες παθήσεις ή τις αλλεργίες, δηλαδή με απλές και ασφαλείς παρεμβάσεις προκειμένου να εκτίθενται τα μικρά παιδιά σε μια ποικιλία κοινών και αβλαβών μικροοργανισμών», δήλωσε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι επ' ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι οι γονείς για την εμφάνιση λευχαιμίας στο παιδί τους, όμως τους συμβούλευσε να ενθαρρύνουν με κάθε τρόπο την επαφή των μωρών τους με άλλα μωρά.

Όπως είπε ο δρ. Γκρίβς, είναι πιθανό στο μέλλον να χορηγείται στα παιδιά ένα ασφαλές «κοκτέιλ» βακτηρίων που θα «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημά τους.

 

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ