Print this page

Το επικίνδυνο λάθος που κάνουν πολλοί γονείς όταν κάνει ζέστη!

Εάν έχετε μωρό που κυκλοφορεί ακόμα με καροτσάκι, προσέξτε μην το κάνετε κι εσείς!

Είναι μια απλή κίνηση που πολλοί από εμάς έχουμε κάνει όταν περπατάμε με το μωρό στο καροτσάκι και διαπιστώνουμε ότι το χτυπάει ο ήλιος: Ρίχνουμε πάνω από την κοοκούλα μια κουβερτούλα ή ένα σεντόνι κι έτσι το καλύπτουμε από τον ήλιο και τη ζέστη! Κι όμως, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, ακόμα κι ένα λεπτό πανί όταν καλύπτει την είσοδο του αέρα, μπορεί να κάνει τις συνθήκες ασφυκτικές στο εσωτερικό του καροτσιού και να εκθέτει το μωρό σε σοβαρό κίνδυνο! Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Σουηδία, η θερμοκρασία σε ένα καροτσάκι είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και καλυμένο με ένα λεπτό πανί μπορεί να φτάσει τους 34 ή και 37 βαθμούς Κελσίου μέσα σε μισή έως μία ώρα!

Ο λόγος είναι ότι εμποδίζεται η ροή του αέρα, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να ανεβαίνει υπερβολικά -όπως συμβαίνει στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου όταν είναι στον ήλιο με κλειστά παράθυρα. Κι αυτό δημιουργεί πολύ επικίνδυνες συνθήκες για ένα μωρό!

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι πολύ πιο ευάλωτα στη ζέστη, σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες, γιατί δεν ιδρώνουν τόσο πολύ και η ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος δεν είναι ακόμα πλήρως αναπτυγμένη. Επιπλέον, δεν μπορούν να σας πουν ότι ζεσταίνονται, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να πάθουν αφυδάτωση και θερμοπληξία.

Στην περίπτωση που το παιδί έχει μείνει για ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες εμφανίσει σημάδια όπως λιποθυμικές τάσεις, υπερβολική κόπωση, εμετό, γρήγορη αναπνοή και ανησυχία. Εάν διαπιστώσετε τέτοιες ενδείξεις αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. 

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να προφυλάξετε το μωρό από τον ήλιο είνανι να χρησιμοποιήσετε ως κάλυμμα για το καρότσι μια κουνουπιέρα ή το ειδικό διάτρητο κάλυμμα που πολλά καρότσια διαθέτουν για το λόγο αυτό. Έτσι, θα εξασφαλίσετε σκιά χωρίς να εμποδίζεται η ροή του αέρα. Επιπλέον, φροντίστε να ντύσετε το μωρό με ελαφριά ρούχα, να τους δίνετε άφθονα υγρά και να τσεκάρετε κάθε τόσο, αγγίζοντας το δέρμα του με την παλάμη σας για να βεβαιώνεστε ότι είναι δροσερό. 

Γενικά, αποφύγετε να εκθέτετε τα μωρά και τα μικρά παιδιά στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες και τις υπόλοιπες φροντίστε να κινείστε κυρίως όπου υπάρχει σκιά.