Print this page

Πώς να επιλέξετε τον ιδανικό παιδίατρο για το μωρό σας

Εάν έχετε μόλις γεννήσει ή πρόκειται να γεννήσετε σύντομα, καλό είναι να επιλέξετε άμεσα τον παιδίατρο που θα συμβουλεύεστε για την υγεία του μωρού σας. Εξάλλου, για τα επόμενα χρόνια  θα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του (και τη δική σας). Όμως, η επιλογή του κατάλληλου παιδίατρου δεν είναι απλή υπόθεση. Εμείς, σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να βρείτε τον καλύτερα για εσάς!

Ξεκινήστε την «έρευνα αγοράς» νωρίς (ιδανικά πριν γεννήσετε)

Μπαίνοντας στο τρίτο τρίμηνο είναι μια καλή περίοδος να ασχοληθείτε με την αναζήτηση του ιδανικού παιδίατρου. Μια καλή ιδέα για να ξεκινήσετε είναι να ζητήσετε τη γνώμη του γυναικολόγου σας -σίγουρα θα έχει κάποιους γνωστούς παιδίατρους που εκτιμά ή τουλάχιστον θα μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρώσετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να κάνετε την επιλογή σας. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε φίλες σας ή άλλες μαμάδες που εμπιστεύεστε για να σας πουν όχι μόνο σε ποιον παιδίατρο πηγαίνουν αλλά και πώς κατέληξαν στο συγκεκριμένο.

Ρωτήστε για την επαγγελματική εμπειρία του

Η αλήθεια είναι ότι όταν γνωρίζετε ότι ο γιατρός του μωρού σας έχει δει χιλιάδες άλλα μωρά πριν το δικό σας και έχει μεγάλη εμπειρία, θα νιώθετε πιο ήσυχη. Επίσης, οι γιατροί που ενδιαφέρονται για την εξέλιξη της επιστήμης τους παρακολουθώντας συνέδρια είναι συνήθως και οι πιο καλά ενημερωμένοι. Τέλος, εάν υπάρχει μια επιπλέον εξειδίκευση στη φροντίδα νεογνών, μπορείτε να το θεωρείτε πλεονέκτημα -τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες.

Επιλέξτε κάποιον με τον οποίο νιώθετε ότι μπορείτε να μιλάτε άνετα

Είναι σημαντικό να έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στον παιδίατρό σας αλλά και να νιώθετε την άνεση να συζητήσετε μαζί του ό,τι σας απασχολεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Θα πρέπει να νιώθετε ότι δίνει την πρέπουσα σημασία στις απορίες σας, ότι σας εξηγεί με σαφήνεια όσα χρειάζεται να γνωρίζετε κι ότι σας δίνει το θάρρος να του ζητήσετε να σας κάνει ακόμα πιο σαφές ό,τι δεν έχετε καταλάβει. Κάποιος που νιώθετε ότι δεν σας ταιριάζει, δεν σημαίνει ότι είναι ένας κακός επιστήμονας. Απλώς, η «χημεία» ανάμεσα στους γονείς και τον παιδίατρο έχει κι αυτή τη σημασία της για την καλή συνεργασία τους.

Μην υποτιμάτε τα πρακτικά ζητήματα

Σίγουρα, όλοι θεωρούμε ότι κάποιες παράμετροι, όπως για παράδειγμα το κόστος της επίσκεψης ή η απόσταση του ιατρείου από το σπίτι είναι δευτερεύουσας σημασίας. Εξάλλου, αυτό που αναζητάμε είναι ο καλύτερος γιατρός για το παιδί μας, όχι ο πιο βολικός, σωστά; Κι όμως, επειδή ιδιαίτερα στην αρχή θα πρέπει να πηγαίνετε αρκετά συχνά, πολλές φορές αγχωμένοι ή με το παιδί να γκρινιάζει, καλό είναι να προτιμήσετε κάποιον που βρίσκεται κοντά σας και το ωράριο εργασίας του ταιριάζει με το δικό σας πρόγραμμα. Είναι πολύ καθησυχαστικό να ξέρετε ότι εάν το παιδί σας αισθάνεται άσχημα δε δύο λεπτά μπορείτε να βρίσκεστε στο ιατρείο του.

Βρείτε κάποιον που συμμερίζεται τις απόψεις σας

Εάν έχετε πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν το παιδί σας, όπως για παράδειγμα για πόσο σκοπεύετε να το θηλάσετε, αν δεν θα του κάνετε κάποια από τα εμβόλια ή πώς θα προσεγγίσετε το θέμα της διατροφής του, είναι σημαντικό να έχετε δίπλα σας έναν παιδίατρο που στηρίζει τις επιλογές σας-ή που μπορεί να σας εξηγεί τη δική του άποψη αμερόληπτα.

Μην νιώθετε ότι δεσμεύεστε «για πάντα»

Η επιλογή του σωστού (για τον καθένα μας) παιδίατρο είναι πράγματι πολύ σημαντική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε το δικαίωμα να αλλάξετε γιατρό εάν οποιαδήποτε στιγμή αισθανθείτε ότι πήρατε λάθος απόφαση. Επίσης, δεν είναι «ντροπή» να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη από κάποιον άλλο ειδικό εάν τη χρειάζεστε.