Print this page

Νέες συστάσεις από την American Association of Pediatrics για τα πλαστικά και τα χημικά πρόσθετα

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν ψωνίζουμε τρόφιμα για τα παιδιά.

Η American Association of Pediatrics εξέδωσε πριν από λίγες ώρες μια νέα σύσταση συμβουλεύοντας τους γονείς να αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά τους κάποια τρόφιμα προκειμένου να τα προφυλάξουν από την κατανάλωση επικίνδυνων χημικών. Σύμφωνα με τη δήλωση που έχει τίτλο «Food Additives and Child Health», καλό είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο την ποσότητα επεξεργασμένων κρεάτων (π.χ. αλλαντικά, λουκάνικα κ.λπ.) και φαγητών σε πλαστικές συσκευασίες και κονσέρβες που καταναλώνουν τα παιδιά. Όπως εξηγεί ο δρ. Leonardo Teasande, επικεφαλής της ομάδας που έκανε την τεχνική μελέτη και εξέδωσε την ανακοίνωση «τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στα χημικά, επειδή η ποσότητα που καταναλώνουν είναι αρκετά μεγάλη σχετικά με το σωματικό βάρος τους αλλά και επειδή ο οργανισμός τους βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης.

Ανάμεσα στα χημικά που ανησυχούν περισσότερο τους παιδίατρους είναι η δισφαινόλη, που περιέχεται στα πλαστικά δοχεία και τα κουτάκια από αλουμίνιο και έχει συνδεθεί με αυξημένες ποσότητες για παχυσαρκία και Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα και tα νιτρικά που εκτιμάται ότι προκαλούν διάφορες μορφές καρκίνου, Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα συστατικά και επιπλέον:

- Να προτιμούν τα φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά.

- Να αποφεύγουν να ζεσταίνουν το φαγητό τους ή το γάλα μέσα σε πλαστικά σκεύη στο φούρνο μικροκυμμάτων.

- Να μην πλένουν τα πλαστικά δοχεία στο πλυντήριο πιάτων.

- Να προτιμούν σκεύη και δοχεία που δεν είναι από πλαστικό (π.χ. γυάλινα ή ανοξείδωτα) όποτε είναι δυνατό.

- Να κοιτάζουν τον κωδικό ανακύκλωσης στο πάτο των συσκευασιών και να αποφεύγουν όσα έχουν κωδικό τρία, έξι ή εφτά.

- Να πλένουν τα χέρια τους πριν ασχοληθούν με την ετοιμασία του φαγητού.

- Να ξεφλουδίζουν ή να πλένουν σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα μαγειρέψουν ή σερβίρουν.

Εάν δεν ακολουθείτε ήδη αυτές τις συμβουλές, οι ειδικοί συνιστούν να αρχίσετε να αλλάζετε συνήθειες, χωρίς όμως να εκτιμούν ότι υπάρχει λόγος πανικού!