Print this page

Η Αυστραλία επιβάλλει πρόστιμο στους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους

Ποιο είναι το ποσό που θα πληρώνουν.

Η διαμάχη ανάμεσα στους υπέρμαχους και τους πολέμιους των εμβολίων έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο -μαζί με πολλές ασθένειες που έκαναν ξανά την εμφάνισή τους μετά από χρόνια εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Πρόσφατα, μία χώρα, η Αυστραλία πήρε σαφή θέση επιβάλλοντας χρηματικό πρόστιμο στους γονείς που δεν είναι συνεπείς στο πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών τους.

Από την 1η Ιουλίου, λοιπόν, 28 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 17,5 ευρώ) θα αφαιρούνται από τις φοροαπαλλαγές της οικογένειας κάθε δύο εβδομάδες για κάθε παιδί ηλικίας 4 ετών και κάτω που έχει καθυστερήσει στο ραντεβού του για κάποιο από τα υποχρεωτικά εμβόλια. Παλαιότερα, η κυβέρνηση της χώρας είχε εισηγηθεί ένα ετήσιο πρόστιμο 737 δολαρίων (περίπου 463 ευρώ) για τους αρνητές του εμβολιασμού, ωστόσο κρίθηκε ότι η δεκαπενθήμερη εισφορά θα λειτουργήσει ως υπενθύμιση για τους γονείς που έχουν παραλείψει να πάνε τα παιδιά τους για εμβόλιο.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής της χώρας, Dan Tehan, η απόφαση αυτή πάρθηκε με στόχο την προαγωγή της δημόσιας υγείας. «Ο εμβολιασμός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά από ασθένειες», δήλωσε. «Οι γονείς που δεν ακολουθούν το πρόγραμμα εμβολιασμού βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους αλλά και των υπολοίπων».

Μάλιστα σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η πολιτική υπέρ του εμβολιασμού που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται με διάφορους τρόπους στην Αυστραλία από το 2016 αποδίδει εξαιρετικά καλά, αφού έκτοτε το ποσοστό των εμβολιασμένων παιδιών στη χώρα έχει ανέλθει στο 92,2%!