Print this page

5 τρόποι να κάνετε το βούρτσισμα των δοντιών παιχνίδι

Έτσι θα κάμψετε τις αντιστάσεις του παιδιού και θα το βοηθήσετε να κάνει τη στοματική υγιεινή συνήθεια.  

Η καλή στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική υπόθεση και κάτι και ένα παιδί πρέπει να υιοθετήσετε τη συνήθεια να ασχολείται με τον καθαρισμό των δοντιών του σωστά και τακτικά από πολύ μικρή ηλικία. Εάν το βούρτσισμα γίνει αναπόσπαστο κομμάτια της καθημερινής φροντίδας από νωρίς, τότε είναι πιο πιθανό να παραμείνει και στη συνέχεια. Να μερικές ιδέες για να καταφέρετε να τους γίνει συνήθεια:

Κάντε το βούρτσισμα των δοντιών οικογενειακή υπόθεση

Εάν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, βάλτε τα να πλένουν τα δόντια τους όλα μαζί ή κάντε το όλοι οικογενειακώς όχι μόνο για να τους δώσετε το καλό παράδειγμα αλλά και για να τους δείχνετε τον τρόπο να το κάνουν σωστά.

Επιλέξτε μια οδοντόκρεμα με πραγματικά καλή γεύση

Πολλά παιδιά δεν θέλουν να πλύνουν τα δόντια τους γιατί η οδοντόκρεμα έχει γεύση που τους «καίει» ή δεν τους αρέσει. Δοκιμάστε διάφορες φίρμες για να βρείτε ποια τους αρέσει περισσότερο ώστε να μη δυσανασχετούν όταν έρχεται η ώρα του βουρτσίσματος.

Βρείτε ευχάριστους τρόπους για να διαρκεί το βούρτσισμα όσο χρειάζεται

Οι οδοντίατροι επιμένουν ότι τα δόντια μας πρέπει να πλένονται δύο φορές την ημέρα και κάθε βούρτσισμα να διαρκεί δύο λεπτά. Ο χρόνος αυτό φαντάζει ατελείωτος στα μάτια ενός παιδιού που κάνει αυτή την... αγγαρεία, οπότε θα πρέπει να επιστρατεύσετε ευρηματικότητα για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον τους για τόσο. Στην αγορά θα βρείτε χαριτωμένες κλεψύδρες ε παιδικούς ήρωες που μετρούν το χρόνο που απαιτείται για ένα καλό βούρτσισμα αλλά και οδοντόβουρτσες με φωτάκια που αναβοσβήνουν μέχρι να ολοκληρωθούν τα δύο λεπτά.

Αφήστε το να διαλέξει μόνο του την οδοντόβουρτσά του

Πλέον στα καταστήματα υπάρχει μεγάλη ποικιλία από παιδικές οδοντόβουρτσες που συνδυάζουν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας με ευφάνταστα σχέδια, όπως παιδικούς ήρωες. Δώστε στο παιδί να επιλέξει τη δική του, ώστε να έχει ένα κίνητρο παραπάνω για να τη χρησιμοποιεί τακτικά.

Κάντε το μέρος μιας ρουτίνας

Φροντίστε να ασχολείστε με το βούρτσισμα των δοντιών περίπου την ώρα πρωί και βράδυ και ακολουθώντας μια λίγο-πολύ παρόμοια διαδικασία (π.χ. πρώτα ντους, μετά δόντια και στη συνέχεια παραμύθι και ύπνος). Με το πέρασμα του χρόνου, θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του.