Print this page

Μήπως το παιδί πρέπει να βάλει γυαλιά;

Αναγνωρίστε έγκαιρα τα σημάδια που πρέπει να σας οδηγήσουν στον οφθαλμίατρο.

Εάν η όρασή σας χειροτερέψει είναι σίγουρο ότι θα το καταλάβετε αμέσως, πριν σας επιβεβαιώσει ο οφθαλμίατρος ότι έχει ανέβει η μυωπία σας ή έχει κάνει την εμφάνισή της η πρεσβυωπία. Με τα παιδιά όμως, δεν είναι εξίσου εύκολο να διαπιστώσουμε εάν η όρασή τους λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Ειδικά εάν δεν είναι ακόμα σε ηλικία να μάθουν να διαβάζουν, μπορεί να καθυστερήσουμε πολλούς μήνες μέχρι να καταλάβουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα ματάκια του. Ο παιδίατρός σας πιθανότατα εκτιμά την όραση του παιδιού μια φορά το χρόνο και ίσως σας προτρέψει να κάνετε μια επίσκεψη σε παιδοφθαλμίατρο, όμως ανάμεσα στις επισκέψεις, είναι σημαντικό να είστε πολύ προσεκτικοί μήπως ανακαλύψετε σημάδια που προδίδουν κάποια δυσκολία στην όραση, όπως:

Το ένα μάτι φεύγει από τη θέση του (στραβίζει) ή το παιδί καλύπτει το ένα μάτι ή γέρνει το κεφάλι στη μία πλευρά όταν θέλει να δει κάτι

Καθώς το παιδί προσπαθεί να εστιάσει σε κάτι που θέλει να δει, θα δοκιμάσει ενστικτωδώς διάφορους τρόπους για να διορθώσει την όρασή του. Τις περισσότερες φορές, επιχειρούν να αλλάξουν την οπτική γωνία, στρίβοντας το κεφάλι ή κλείνοντας το ένα μάτι. Ο στραβισμός πάλι μπορεί να είναι ένδειξη αμβλυωπίας, μια κατάστασης που εάν δεν εντοπιστεί και διορθωθεί σε μικρή ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη.

Το παιδί κρατάει τα αντικείμενα που παρατηρεί πολύ κοντά στο πρόσωπό του

Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί φέρνει τα βιβλία, το τηλέφωνο ή τις ζωγραφιές του πολύ κοντά στα μάτια του, προκειμένου να τα δει, ή εάν κάθεται υπερβολικά κοντά στην τηλεόραση, είναι πιθανό να έχει αναπτύξει μυωπία.

Παραπονιέται για πονοκέφαλο ή τρίβει συχνά τα μάτια του

Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην όραση, τα μάτια κουράζονται υπερβολικά στη διάρκεια της ημέρας, κι αυτό προκαλεί πόνο στα  ίδια τα μάτια αλλά και γενικά στο κεφάλι.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα -αλλά κι αν έχει περάσει ένας χρόνος από την προηγούμενη εξέταση- κλείστε ένα ραντεβού σε παιδοφθαλμίατρο. Ακόμα κι αν δεν είναι ακόμα σε ηλικία ακόμα να συνεργαστεί μαζί του (π.χ. να πει ποια γράμματα ή σχήματα βλέπει στον ειδικό πίνακα), ο ειδικός έχει πολλούς τρόπους να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.