Print this page

Τα μυστικά του καλού ύπνου

Εάν αναλογιστούμε ότι αφιερώνουμε το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο, ενδεχομένως και λίγο περισσότερο για τους λάτρεις του σπορ, είναι εύλογο να θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας. Παρόλα αυτά περιτριγυρίζομαι από ανθρώπους – και συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου σε αυτή την κατηγορία – που χρησιμοποιούν την λέξη «νυστάζω» σε καθημερινή βάση.

Περνάμε λοιπόν τις μέρες μας αναμένοντας την ώρα και τη στιγμή που θα ξαπλώσουμε στο κρεβάτι και θα αποκοιμηθούμε. Όταν όμως έρχεται η ώρα εκείνη, το πρόβλημα μας ξεκινάει. Για κάποιους μπορεί να είναι τα στριφογυρίσματα στο κρεβάτι, οι ασταμάτητες σκέψεις για την ημέρα που πέρασε ή για εκείνη που θα έρθει , για άλλους το τελετουργικό νυχτερινό σερφάρισμα στο ίντερνετ και οι σειρές στην τηλεόραση. Το αποτέλεσμα; Κοιμόμαστε όχι μόνο λιγότερο από αυτό που χρειαζόμαστε αλλά και η ποιότητα του ύπνου μας είναι πολύ κακή επηρεάζοντας την διάθεση και την απόδοση μας.

Δεν χρειάζεται όμως να αγχώνεστε. Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές και δείτε τον ύπνο σας να καλυτερεύει μέρα με την μέρα.

1) Κοιμήσου νωρίς. Αν και δύσκολος στόχος για να επιτευχθεί, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να πέφτουμε για ύπνο όσο το δυνατόν νωρίτερα. Εδώ και χρόνια έρευνες έχουν δείξει ότι ο πιο ωφέλιμος ύπνος γίνεται μεταξύ 10 το βράδυ και 4 τα ξημερώματα. Έτσι εάν συμπληρώσουμε αυτές τις ώρες θα ξυπνήσουμε ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι.

2) Απέφυγε οτιδήποτε σε εξιτάρει 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει την κατανάλωση καφεΐνης, τροφών που περιέχουν μεγάλα ποσοστά ζάχαρης όπως τα περισσότερα γλυκά και οι σοκολάτες. Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε την έντονη σωματική άσκηση τις ώρες που προηγούνται του ύπνου.

3) Περιόρισε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Το μπλε φως που εκπέμπουν συσκευές όπως τα κινητά, iPad, laptop αλλά και η τηλεόραση ξεγελάν τον οργανισμό μας κάνοντας τον να νομίζει πως είναι ακόμα μέρα, καθυστερώντας την ορμόνη του ύπνου την μελατονίνη. Γι’ αυτό καλό είναι να κλείνουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές μισή ώρα πριν κοιμηθούμε.

4) Κατανάλωσε ροφήματα από βότανα με χαλαρωτικές ιδιότητες. Το χαμομήλι, το τίλιο και η βαλεριάνα συγκεκριμένα, είναι ξακουστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην καταπολέμηση της αυπνίας.

5) Όρισε μια νυχτερινή ρουτίνα ύπνου. Δώστε στον εαυτό σας λίγα λεπτά χαλάρωσης και ηρεμίας πριν πέσετε για ύπνο. Για όσους αγαπάνε την ανάγνωση το διάβασμα ενός βιβλίου ή περιοδικού μπορεί να βοηθήσει το σώμα και το μυαλό για την διαδικασία του ύπνου. Δεν έχει σημασία τι θα διαλέξετε να κάνετε, αλλά θα πρέπει να το επαναλαμβάνετε τελετουργικά έτσι ώστε το σώμα σας να προετοιμάζεται αυτόματα για τη νύχτα.

6) Φρόντισε το υπνοδωμάτιο σου να είναι ήσυχο και σκοτεινό. Το απόλυτο σκοτάδι βοηθάει πολύ στην επίτευξη ενός βαθύ ύπνου. Γι’ αυτό περιορίστε οποιαδήποτε πηγή φωτός από ηλεκτρονικές συσκευές ή ξυπνητήρια και κλίστε τα παντζούρια σας έτσι ώστε να μην μπαίνει καθόλου φως απ’ έξω.

 

Μαίρη Κασιμάτη