Print this page

Έχουμε καλά νέα: Φαίνεται ότι η πιπίλα δεν είναι τελικά κάτι πολύ κακό για το παιδί!

Άλλο ένα θέμα για το οποίο μπορούμε να χαλαρώσουμε.

Έχετε κι εσείς το άγχος να «κόψει» το παιδί την πιπίλα όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί θεωρείτε ότι του κάνει κακό; Φοβάστε να τη δώσετε στο μωρό σας γιατί αν τη συνηθίσει θα προκαλέσει πρόβλημα στα δόντια ή θα το κάνει να καθυστερήσει στην ομιλία; Μπορείτε να ησυχάσετε!

Μια νέα έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στη χρήση πιπίλας και τα προβλήματα ομιλίας στα παιδιά.

Η dr. Elise Baker που είναι επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης έχει εργαστεί στο χώρο της λογοθεραπείας για 20 χρόνια. Μαζί με την ομάδα της διερεύνησαν την ύπαρξη κάποια σχέσης ανάμεσα στη χρήση πιπίλας και προβλήματα στην ομιλία, όπως για παράδειγμα, όταν η ομιλία του παιδιού δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή. Στην έρευνα συμμετείχαν 199 παιδιά, κάποια από τα οποίο αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

Η Baker και οι συνεργάτες της ρώτησαν τους γονείς τους για μια σειρά από συνήθειες των παιδιών, όπως εάν θήλαζαν, πότε ξεκίνησαν να πίνουν σε μπιμπερό και εάν πιπιλούσαν τον αντίχειρά του. Από τις απαντήσεις τους φάνηκε ότι περίπου τα μισά παιδιά είχαν χρησιμοποιήσει πιπίλα -κάτι που δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με το ποσοστό των παιδιών που είχαν φωνολογικά προβλήματα. Οι επιστήμονες μελέτησαν επίσης το ενδεχόμενο η χρήση πιπίλας να χειροτέρευε την κατάσταση σε παιδιά που ήδη αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Και πάλι, δεν προέκυψαν στοιχεία ότι υπάρχει σχέση.

Τι προκαλεί τελικά τα προβλήματα ομιλίας

Η ρίζα των προβλημάτων είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να εντοπιστεί. Σίγουρα, υπάρχουν περιπτώσεις που η αιτία είναι προφανής, όπως όταν ένα παιδί έχει γεννηθεί με προβλήματα στην ακοή ή λαγόχειλο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τέτοιοι παθολογικοί παράγοντες. Ωστόσο, τώρα γνωρίζουμε ότι το να δίνουμε πού και πού στο μωρό την πιπίλα για να ησυχάσει δεν μπορεί να του δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα!