Print this page

Tips για να επαναφέρουμε στην... τάξη ένα παχουλό παιδί

Πρακτικές συμβουλές για  να χάσει το παιδί σας περιττά κιλά, να αποκτήσει φυσιολογικό βάρος αλλά και υγιεινές συνήθειες. 

Πρόσφατες έρευνες στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ένα στα πέντε παιδιά είναι υπέρβαρο! Αυτό είναι ένα πρόβλημα καθώς τα παιδιά που δεν έχουν παραπανίσια κιλά συνήθως είναι υγιέστερα, έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και διάθεση ενώ αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα υγείας και ως ενήλικες.Εμείς σάς δίνουμε μερικές συμβουλές για να επανέλθει το παιδί σας στο φυσιολογικό του βάρος εύκολα και χωρίς πίεση. 

Δώστε το καλό παράδειγμα 

Εάν εσείς ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και αποφεύγετε την καθιστική ζωή τότε κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο θα προτιμήσει να κάνει και το παιδί σας.  Όταν περνάτε χρόνο μαζί, προτιμήστε να κάνετε μια βόλτα ή ποδήλατο σε ένα κοντινό σας πάρκο και αποφύγετε να δείτε τηλεόραση ή να σερφάρετε στο internet.  Δώστε το παράδειγμα και όσον αφορά το διατροφικό πρόγραμμα της οικογένειας.  Είναι πιο πιθανό το παιδί να δεχτεί τις όποιες αλλαγές στη διατροφή του εάν αυτές υιοθετούνται (στην πλειοψηφία τους) και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.        

Τα οφέλη της άσκησης

Όλα τα παιδιά χρειάζεται να ασκούνται τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα -είτε συνεχόμενα είτε «σπαστά». Τα μικρότερα παιδιά  μπορούν να γυμναστούν παίζοντας με μπάλα ή κάνοντας τραμπάλα και κούνια  ή σκαρφαλώνοντας. Τα μεγαλύτερα  μπορούν να κάνουν ποδήλατο, να πάνε με τα πόδια στο σχολείο, να κολυμπήσουν, να χορέψουν ή να ασχοληθούν με τις πολεμικές τέχνες. Όταν τα συνοδεύετε στο σχολείο ή σε εξωσχολικές δραστηριότητες είναι προτιμότερο να πάτε με τα πόδια  αντί να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο. 

Η παιδική μερίδα

Δεν χρειάζετε να παραγεμίζετε το πιάτο του παιδιού -εάν φάει όσο του βάλατε και πεινάει ακόμα θα ζητήσει παραπάνω. Επίσης, μην το προτρέπετε να «αδειάσει το πιάτο» του ή να φάει περισσότερο απ’ όσο θέλει. Αποφεύγετε τα σερβιτσια για ενήλικες γιατί «χωράνε» μεγαλύτερη μερίδα φαγητού από όση χρειάζεται ένα παιδί. Τέλος, φροντίστε να μη τρώτε ποτέ στο «πόδι» ή βιαστικά και διατηρήστε συγκεκριμένες ώρες για τα γεύματα της ημέρας. 

Υγιεινή διατροφή

Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες πρέπει να ακολοθούν μια δίαιτα πλούσα σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια γιατί περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία τόσο πολύτιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Φροντίστε να υπάρχει πάντα σαλάτα στα γεύματα και σνακς με φρούται αλλά να αποφεύγετε τους χυμούς γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη. Καθιερώστε δυο φορές την εβδομάδα τα όσπρια στο τραπέζι.  Αποθαρρύνετε την κατανάλωση τροφίμων όπως κέικ, μπισκότα, σοκολάτες, τηγανητά φαγητά ή ανθρακούχα ποτά. Έχουν πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά στοιχεία.

Περισσότερος ύπνος, λιγότερη τηλεόραση

Περιορίστε τον χρόνο αδράνειας, τον χρόνο δηλαδή που τα παιδιά απλά κάθονται και βλέπουν τηλεόραση ή παίζουν βίντεοπαιχνίδια. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία για το πόση ώρα επιτρέπεται να βλέπουν τηλεόραση, αλλά καλό είναι να μην ξεπερνά τις 2 ώρες την ημέρα. Επίσης, για ένα ήρεμο και χορταστικό ύπνο, φροντίστε να μην υπάρχουν οθόνες (όπως οι οθόνες κινητών) στα παιδικά δωμάτια τη νύχτα. Ένας καλός ύπνος βοηθά τα παιδιά να μείνουν ξεκούραστα,  ζωηρά, ευδιάθετα όλη τη μέρα. Η έλλειψη ύπνου όμως επηρεάζει τη διάθεση, την συμπεριφορά και εντείνει σύμφωνα με μελέτες, την αίσθηση της πείνας.

Σε κάθε περίπτωση, ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει διατροφικές συμβουλές για το παιδί σας είναι ο παιδίατρος σας ή ειδικός διατροφολόγος.