Print this page

Πώς δεν θα κολλήσει το μωρό όταν η μαμά έχει ίωση

Όταν ένας στην οικογένεια αρρωσταίνει από ίωση είναι σχεδόν αναπόφευκτο να κολλήσουν όλοι; Όχι, εάν ακολουθήσετε τις συμβουλές που σας δίνουμε! 

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για το πώς δεν θα κολλήσετε εσείς όταν φροντίζετε το μωρό σας που έχει ίωση, τι γίνεται όμως όταν το ρίσκο είναι να συμβεί το αντίθετο; Η αλήθεια είναι πως δεν είναι πάντα εύκολο να ξεφύγει κανείς από έναν ιό -καθώς συνήθως μεταδίδονται πριν ακόμα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Από την άλλη, οι πιο πολλές ιώσεις είναι σχετικά ακίνδυνες, απλώς προκαλούν ενόχληση για κάποιες μέρες.

Ωστόσο, όταν υπάρχει μωρό στο σπίτι είναι λογικό η μαμά να θέλει να αποφύγει να μεταδοθεί ο ιός και σε εκείνο. Ο τρόπος για να το πετύχετε δεν είναι κάτι πρωτοποριακό -απλά θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως;

Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας, ιδιαίτερα πριν και αφού αλλάξετε την πάνα του ή ετοιμάσετε το γεύμα του. Διαβάστε εδώ με λεπτομέρειες πώς γίνεται σωστά το πλύσιμο των χεριών...

Αποφύγετε να βήχετε ή να φτερνίζεστε όταν κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωρό και να φυσάτε τη μύτη σας όταν βρίσκεστε κοντά του (ναι, είναι όντως εύκολο να το λέει κανείς αλλά όχι να το κάνει...).

Προμηθευτείτε από το φαρμακείο μάσκες μιας χρήσης και φορέστε μία όταν πρέπει να είστε κοντά στο μωρό για να το φροντίσετε, ώστε μην αναπνέεται απευθείας στο πρόσωπό του .Επιστρατεύστε κάποιον άλλο για να ασχοληθεί μαζί του, για ό,τι δεν είναι απαραίτητο να γίνει από εσάς.

Φυσικά, εάν θηλάζετε, δεν είναι εύκολο να αναλάβει άλλος το τάισμα του μωρού (αν και μπορείτε να βγάλετε το γάλα με θήλαστρο και να του το δώσει με το μπιμπερό). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πιει το μωρό το γάλα σας, καθώς ο ιός δεν περνάει εκεί -εάν ωστόσο παίρνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας ότι θηλάζετε πριν την ξεκινήσετε. Ωστόσο, οι πιθανότητες να κολλήσει το μωρό που θηλάζει είναι λιγότερες, καθώς το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε αντισώματα που βοηθούν τον οργανισμό του παιδιού να αμυνθεί πιο αποτελεσματικά ενάντια στον ιό. 

Εάν, παρά τις προφυλάξεις, το μωρό σας κολλήσει, διαβάστε εδώ πώς θα το φροντίσετε σωστά μέχρι να γίνει και πάλι καλά...