Print this page

Πώς θα φροντίσετε σωστά τον αφαλό του νεογέννητου

Τι να κάνετε, τι να αποφύγετε.

Πάνες, αποστείρωση, θηλασμός, φροντίδα ομφάλιου λώρου... Η μητρότητα φέρνει μαζί της ένα σωρό νέες εμπειρίες, γνώσεις και, φυσικά, λόγους για να αχγωθείς. Όμως σχεδόν τίποτα δεν τρομάζει έναν νέο γονιό όσο η θέα εκείνου του κρεάτινου τμήματος που κρέμεται κάτω από το ειδικό «μανταλάκι» στον αφαλό του βρέφους. Ας μάθουμε λοιπόν κάποια βασικά πράγματα γι' αυτό και την κατάλληλη φροντίδα.

Τι είναι ο ομφάλιος λώρος

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό λαμβάνει οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία μέσω του πλακούντα. Αμέσως μετά τη γέννηση, δεν υπάρχει πια λόγος να είναι το έμβρυο συνδεδεμένο με τη μητέρα του για να αναπτυχθεί και ο μαιευτήρας αποκόπτει το λώρο που το συνδέει με τον πλακούντα. Καθώς ο ομφάλιος λώρος δένεται, το χαμηλότερο μέρος του απομονώνεται με ένα πλαστικό κλιπ και μετά από λίγες μέρες -συνήθως 7 έως 10- ξεραίνεται και πέφτει μόνο του. Στο μεταξύ αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εξασφαλίζετε ότι η περιοχή είναι καθαρή για να αποφευθούν τυχόν μολύνσεις.

Πώς να το φροντίσετε

Παλαιότερα, οι γιατροί έλεγαν στους νέους γονείς να ρίχνουν οινόπνευμα πάνω στο λώρο αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ώστε να γίνει πιο γρήγορα η επούλωση. Πλέον όμως συνιστούν να μην κάνουν τίποτα, πέρα από το να καθαρίζουν την περιοχή με πανάκι βρεγμένο με σκέτο νερό και να την αφήνουν να στεγνώσει φυσικά. Μέχρι να πέσει ο αφαλός το μπάνιο του νερού γίνεται με βρεγμένο σφουγγάρι και όχι βουτώντας το ολόκληρο μέσα σε νερό. Ο λόγος είναι ότι εάν παραμείνει υγρασία κοντά στο λώρο είναι πιθανό να αναπτυχθούν μικρόβια.

Επιπλέον, σε κάθε αλλαγή πάνας βεβαιωθείτε ότι το επάνω μέρος της δεν τρίβετε επάνω στον αφαλό, με κίνδυνο να προκαλέσει ερεθισμό. Συνήθως, οι πάνες για νεογέννητα είναι πιο χαμηλές στο μπροστινό σημείο, γι' αυτό το λόγο, εάν όμως κρίνετε ότι μπορεί να ακουμπήσει στον αφαλό, απλά διπλώστε το τμήμα της πάνας που περισσεύει πριν ασφαλίσετε τα πλαϊνά με τις αυτοκόλλητες ταινίες.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσετε να τραβήξετε το κομματάκι που κρέμεται. Θα ενοχλήσετε το μωρό και θα ρισκάρετε να πάθει μόλυνση, σε περίπτωση που δεν έχει θρέψει ακόμα η πληγή εντελώς.

Τέλος, κάθε φορά που αλλάζετε ή ντύνετε το μωρό σας, τσεκάρετε την περιοχή αναζητώντας τυχόν σημάδια που θα μπορούσαν να μαρτυρούν πρόβλημα, όπως ερυθρότητα, αιμορραγία ή πύον. Εάν υπάρχουν τέτοια συμπτώματα, τόσο πριν όσο και αφότου πέσει ο αφαλός, ενημερώστε αμέσως τον παιδίατρο.