Print this page

Ξέρατε ότι δεν πρέπει να δίνετε στα παιδιά να δοκιμάζουν ωμή ζύμη για γλυκά;

Ούτε κι εσείς, πρέπει να την τρώτε, ακόμα κι αν δεν περιέχει αυγά!

Γονείς και παιδιά στην κουζίνα να φτιάχνουν κουραμπιέδες, μελομακάρονα και χριστουγεννιάτικα μπισκότα... Μια υπέροχη εικόνα και μια οικογενειακή παράδοση που θα θυμάστε για πάντα! Μπορεί όμως όχι για καλό... ιδιαίτερα εάν συνηθίζετε να δίνετε στο παιδί να τρώει ό,τι έχει απομείνει στο μπολ από την ωμή ζύμη (ή εάν το κάνετε εσείς)!

Με ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ προειδοποιεί τους γονείς να μην δοκιμάζουν ποτέ ωμά μείγματα που περιέχουν αυγό ή αλεύρι.

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους είναι ότι το ωμό αυγό μπορεί να έχει το μικρόβιο σαλμονέλα που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Φαίνεται όμως πως και το αλεύρι είναι φορέας μικροβίων, όπως το E.Coli και πρέπει απαραιτήτως να ψηθεί προκειμένου να αποστειρωθεί.

Εκτιμάται πως μια μεγάλη επιδημία E.Coli που ξέσπασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το 2016 σχετιζόταν με την κατανάλωση μολυσμένου αλευριού. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά τις σωστές συνήθειες υγιεινής, όπως να πλένουν πάντα τα χέρια τους πριν και αφότου ακουμπήσουν ωμές πρώτες ύλες, να χρησιμοποιούν γάντια και να μην δοκιμάζουν αυτό που ετοιμάζετε εάν δεν είναι καλά ψημένο.