Print this page

Τι προβλέπει ο πλήρης ιατρικός έλεγχος για ένα νήπιο

Τι θα ελέγξει ο παιδίατρος, τι θα μας ρωτήσει και τι συμβουλές να του ζητήσουμε για την υγεία  του τετράχρονου παιδιού μας σε μία επίσκεψη ρουτίνας 

Θα ελέγξει βάρος και ύψος, μάζα σώματος και θα σημειώσει τις διαστάσεις στο σχεδιάγραμμα ανάπτυξης του μικρού.

Θα εξετάσει την ακοή, την όραση και την πίεση του.

Θα ρωτήσει για την υγεία του, θα απαντήσει σε δικές μας ερωτήσεις και θα δώσει συμβουλές πάνω σε διάφορα θέματα όπως:

Τι να τρώει και πότε.  Στα μικρά παιδιά κανονίζουμε τρία γεύματα και δύο υγιεινά σνακ μέσα στη μέρα. Αν το παιδί μας δεν τρώει εύκολα τότε του προσφέρουμε μια ποικιλία από υγιεινά φαγητά για να διαλέξει. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά και δεν τα πιέζουμε

Ο γιατρός επίσης θα ρωτήσει για την τουαλέτα του παιδιού. Τα περισσότερα σε αυτή την ηλικία ήδη χρησιμοποιούν τουαλέτα. Υπάρχουν όμως πολλά παιδιά σε αυτή την ηλικία που το πρωί  πηγαίνουν κανονικά το βράδυ όμως… ξεχνιούνται! Ενημερώνουμε τον γιατρό για την τουαλέτα του μικρού μας κυρίως αν δεν έχει καταφέρει ακόμα να κάνει το νο. 2 στη τουαλέτα ή αν ενώ πήγαινε κανονικά τώρα έχει προβλήματα.

Θα θελήσει να μάθει αν κοιμάται επαρκώς, αν ξυπνάει κλαίγοντας, αν δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας κοιμούνται 10-13  ώρες ημερησίως ενώ πολλά τετράχρονα δεν κοιμούνται πλέον το μεσημέρι όμως όπως θα μας κρίνει και ο ίδιος όλα τα παιδιά χρειάζονται ένα διάλειμμα ησυχίας μέσα στη μέρα.

Ζητάμε από τον γιατρό να εξετάσει καρδιά και πνεύμονες στο παιδί μας καθώς την γλώσσα και λεξιλόγιο του.

Συζητούμε με τον γιατρό εάν το τετράχρονο μας δεν παρουσιάζει κάποιες από αυτές τις ικανότητες στην ανάπτυξη του: αν δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από τους γύρω τους, αν δεν γνωρίζει το ονοματεπώνυμο και το φύλο του, αν δυσκολεύετια να πει μια ιστορία  ή να συνδέσει  γεγονότα, αν δεν μπορεί να χοροπηδήσει στο ένα του πόδι, αν δυσκολεύεται να ανέβει σκάλες, αν μπορεί να εναλλάσσει περπατώντας τα πόδια του, να αναγνωρίσει χρώματα και νούμερα και αν του αρέσει να παίζει με άλλα παιδιά.

Ζητάμε από τον γιατρό να μας γράψει τα απαραίτητα εμβόλια και αν κρίνει απαραίτητο να μας γράψει εξετάσεις για αναιμία, χοληστερίνη και φυματίωση. 

Ο γιατρός δίνει κάποιες γενικές οδηγίες για την υγεία του ως την επόμενη εξέταση ρουτίνας όπως:

- Το παιδί πρέπει να τρώει μαζί με οικογένεια τα περισσότερα βράδια της εβδομάδας

- Το πιάτο του να περιέχει  κρέας χωρίς λίπη, ψάρια, φρούτα λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως. Θα πρέπει να πίνει γάλα, τουλάχιστον 2 φλιτζάνια την ημέρα και 1 ποτήρι χυμό. 

- θα πρέπει να είναι δραστήριο όλη τη μέρα φυσικά  με  τη δική μας επίβλεψη ή κάποιου έμπιστου ενήλικα επίβλεψη.

- Να αποφεύγουμε να το αφήνουμε παραπάνω από μία ώρα μπροστά στην οθόνη την ημέρα (τηλεόραση smartphones, tablets)  και φυσικά να μην υπάρχει καμία οθόνη στο δωμάτιο του.