Print this page

Απλοί τρόποι να αυξήσετε τη γονιμότητά σας

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας και να τη διατηρήσετε για περισσότερο χρόνο!

Προσπαθείτε να κάνετε παιδί και δεν σας έχει έρθει μέχρι στιγμής όσο εύκολα θα περιμένατε ή θέλετε να εξασφαλίσετε ότι όταν -όποτε κι αν είναι αυτό- πάρετε την απόφαση να κάνετε οικογένεια θα έχετε αυτή τη επιλογή; Να τι πρέπει να κάνετε...

Κόψτε το κάπνισμα

Το τσιγάρο μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα και επειδή αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής, γι' αυτό είναι σημαντικό όσες θέλουν να κάνουν μωρό να το κόψουν πριν μείνουν έγκυες.

Αποκτήστε το ιδανικό βάρος για το σώμα σας

Οι σημαντικές αποκλίσεις από το ιδανικό σωματικό βάρος, τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω, επηρεάζουν σημαντικά τις πιθανότητες να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες (Δείκτης Μάζας Σώματος 25-39) μπορεί να χρειαστούν ακόμα και το διπλάσιο χρόνο προκειμένου να συλλάβουν φυσιολογικά. Για τις υπερβολικά αδύνατες (Δείκτης Μάζας Σώματος κάτω από 19), τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: σ' αυτή την περίπτωση, ο χρόνος επίτευξης της σύλληψης τετραπλασιάζεται!

Περιορίστε το στρες

Το άγχος αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα (δεν αποκαλείται τυχαία και «ορμόνη του στρες») η οποία επηρεάζει αρνητικά το αναπαραγωγικό σύστημα. Επιπλέον, ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα με το στρες είναι λιγότερο πιθανό να μπορέσει να έχει τακτικά σεξουαλικές επαφές, ώστε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

Κάντε «στρατηγικό» σεξ

Εάν αφήσετε το θέμα των σεξουαλικών επαφών στην τύχη, υπάρχουν πιθανότητες να χάσετε τις ημέρες του κύκλου που οι πιθανότητες να επιτευχθεί εγκυμοσύνη είναι περισσότερες. Για να το αποφύγετε αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το ωάριο μπορεί να επιβιώσει μέσα στον γεννητικό σωλήνα για περίπου 36 ώρες από τη στιγμή της ωορρηξίας, ενώ το σπέρμα για 5 ημέρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η καλύτερη περίοδος για τις επαφές είναι οι πέντε μέρες που προηγούνται της ωορρηξίας.

Ακολουθήστε σωστή διατροφή

Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει με πολλούς τρόπους τη γονιμότητα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Για παράδειγμα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ένα πρόβλημα που μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης) είναι πιο πιθανό να μείνουν έγκυες εάν καταναλώνουν το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας τους το πρωί. Επιπλέον, η σωστή ισορροπία βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων προάγει την υγεία του αναπαραγωγικούς συστήματος και στα δύο φύλα. Οι ειδικοί συνιστούν τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες α αποφεύγουν να καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες κόκκινο κρέας, ζάχαρη. τροφές με συντηρητικά και χημικά πρόσθετα και αλκοόλ. Αντίθετα, στις τροφές που θεωρείται ότι είναι ευεργετικές για τη γονιμότητα περιλαμβάνονται οι μπανάνες, τα σπαράγγια, τα αυγά, τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, τα εσπεριδοειδή και τα λιπαρά ψάρια. Σαν γενικός κανόνας, η μεσογειακή διατροφή εκτιμάται ως το ιδανικό διατροφική πρόγραμμα για όποιον θέλει να κάνει παιδί.

Βγείτε μια βόλτα στον ήλιο

Η ηλιοφάνεια αυξάνει τη γονιμότητα και στα δύο φύλα καθώς αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D. Έρευνα που έγινε στην Αυστρία έδειξε ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη αυξάνει τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων στις γυναίκες, που με τη σειρά τους ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση καθιστώντας πιο πιθανή τη σύλληψη.