Print this page

Διώξτε την γρίπη μακριά!

Ποιες είναι οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού;

Ο χειμώνας είναι μια επικίνδυνη εποχή για τα παιδιά που συχνά – πυκνά αρρωσταίνουν με γρίπη, βήχα ή κοιλιακά και μένουν σπίτι. Οι αρρώστιες αυτές είναι σαν τους εισβολείς που μπαίνουν σε ένα σπίτι χωρίς συναγερμό. Και ποιος είναι ο συναγερμός σε αυτή τη περίπτωση; Το ανοσοποιητικό σύστημα! Είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο που αποτελείται από κύτταρα, ιστούς, όργανα και προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από «εισβολείς» γιατί τους συλλαμβάνει, τους επιτίθεται και τέλος τους καταστρέφει! 

Η σωστή και υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη όχι μόνο για να δίνει ενέργεια αλλά για να αναπτύσσει και να διατηρεί δυνατό το ανοσοποιητικό σύστημα. Ποιες είναι οι πιο σημαντικές ουσίες και  που το ενισχύουν και σε ποιες τροφές βρίσκονται; 

Το γιαούρτι
Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει αρρώστιες όπως κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα, μολύνσεις στο αυτί αλλά και να διατηρήσει τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Το γιαούρτι είναι πλούσιο επίσης σε ασβέστιο για την ανάπτυξη και δύναμη του παιδιού.

Ωμέγα 3
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που … κάνουν θαύματα στην υγεία! Μειώνουν φλεγμονές και καταπολεμούν αρρώστιες του αναπνευστικού γιατί επιταχύνουν την δραστηριότητα των φαγοκυττάρων, τα κύτταρα δηλαδή στο αίμα μας που επιτίθενται στα βλαβερά βακτήρια.


Βιταμίνη C
Όλες οι τροφές που έχουν βιταμίνης C βελτιώνουν και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχει σε υψηλή περιεκτικότητα σε όλα τα εσπεριδοειδή, στις πιπεριές, στις φράουλες αλλά και στις γλυκοπατάτες!

Πρωτεΐνη και τροφές που περιέχουν σίδηρο
Τα κρέατα χωρίς λιπαρά περιέχουν πρωτεΐνη απαραίτητη για την ενδυνάμωση και ενέργεια του σώματος αλλά και σίδηρο που βοηθά το σώμα να παράγει την αιμοσφαιρίνη και να αποθηκεύσει το οξυγόνο στα αιμοσφαίρια . Ο σίδηρος είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και τονώνουν τη λειτουργία του. Η έλλειψη σιδήρου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό, ώστε να μη μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πιθανούς εισβολείς

Αμύγδαλα
Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ποτάσιο, καλά λιπαρά και Βιταμίνη Β3 (νιασίνη) που ενδυναμώνει και φροντίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Χρειάζονται μόνο 20 αμύγδαλα (κατά προτίμηση ανάλατα) για να συμπληρωθεί η ημερήσια δόση σε βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικές ουσίες που επίσης προστατεύουν το ανοσοποιητικό.

Μανιτάρια
Από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό. Καταπολεμούν τις ιώσεις, διαθέτουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά αλλά και σίδηρο. Μια βόμβα δύναμης για το ανοσοποιητικό του παιδιού!