Print this page

Τι είναι πλατυποδία και πώς αντιμετωπίζεται

Η πλατυποδία είναι η κατάσταση κατά την οποία το έσω χείλος του ποδιού (το τόξο δηλαδή της πατούσας) δεν αναπτύσσεται σωστά ή καταρρέει.

Αυτό έχει αποτέλεσμα όσα παιδιά πάσχουν από πλατυποδία, να έχουν πόδια που το εσωτερικό τους τόξο ακουμπά ή πιέζει το έδαφος όταν στέκονται όρθια.

Σε τι οφείλεται η πλατυποδία;
Το έσω τόξο του ποδιού αναπτύσσεται ανάμεσα στα 3 και 6 χρόνια καθώς μεγαλώνει το παιδί και βελτιώνει όπως στέκεται όρθιο, την ισορροπία του. Σε μερικά παιδιά όμως το έσω τόξο δεν αναπτύσσεται σωστά. Αυτό είναι πιθανό λόγω δύσκαμπτων μυών της γάμπας, υπερελαστικότητα του χιαστού συνδέσμου ή ελλιπής σταθερότητα των γονάτων ή των γοφών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πλατυποδίας;
Στα περισσότερα παιδιά που πάσχουν από πλατυποδία τα συμπτώματα στην αρχή είναι ελάχιστα και καθόλου ανησυχητικά. Όμως με τον καιρό η πλατυποδία επιφέρει διάφορες συνέπειες: αλλάζει το περπάτημα του παιδιού, γίνεται αδέξιο ή χωλό (το παιδί αρχίζει να κουτσαίνει) ενώ μπορεί και να πονέσει στην πατούσα, στο γόνατο, στους γοφούς.

Είναι λοιπόν απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία (εάν και εφόσον η κατάσταση χρήζει θεραπείας) για να μην καταλήξουν τα παιδιά με επίπονες ή περίπλοκες περιστάσεις πλατυποδίας.Υπάρχουν περιπτώσεις σοβαρής πλατυποδίας σε πολύ μικρά παιδιά η οποία επηρέαζει αρνητικά το περπάτημά τους ή τα απέτρεψε ακόμα και από το να μάθουν να περπατούν! 

Ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για παιδιά


Η φυσικοθεραπεία βοηθά σημαντικά στο πρόβλημα της πλατυποδίας με σύνολο ασκήσεων που τεντώνουν τους μύες, ενδυναμώνουν τις αδύναμες περιοχές και συντελούν στην ανάπτυξη σωστής στάσης του ποδιού και κατ’ επέκταση και του σώματος.

Παρέχουν συμβουλές και πληροφορίες για την επιλογή του κατάλληλου είδους παπουτσιού. 

Μπορούν να δώσουν χρήσιμες οδηγίες για βοηθητικές, εσωτερικές σόλες οι οποίες βελτιώνουν την στάση του ποδιού ή να συμβουλέψουν σε ποιον γιατρό ή ποδολόγο μπορείτε να αποταθείτε .
Τέλος, μπορούν διακρίνουν και να δώσουν σωστή αγωγή για την διαχείριση του πόνου στα μεγαλύτερα παιδιά

Με την φυσικοθεραπεία βελτιώνεται η στάση του ποδιού, το βάδισμα του παιδιού, μειώνεται το αδέξιο περπάτημα, ο πόνος και τυχόν δευτερεύουσες επιπλοκές στους συνδέσμους.

Εκτός από την φυσικοθεραπεία, μια άσκηση που ενδείκνυται σε περιπτώσεις πλατυποδίας για το μικρό παιδί είναι να περπατάει σε διαφορετικές επιφάνειες: στην άμμο, το γρασίδι, μέσα στο νερό (θάλασσα) ή να ανεβοκατεβαίνει κεκλιμένα επίπεδα. Επίσης, υπάρχουν ασκήσεις στρετς οι οποίες ενδυναμώνουν σημαντικά την πατούσα και το πόδι γενικότερα.


Σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας ή κάποιον ειδικό γιατρό (ποδολόγο)