Print this page

Οι αρρώστιες ... του σχολείου!

Ποιες αρρώστιες  κολλάνε τα παιδιά στο σχολείο;   

Ναι τα παιδιά μας μαθαίνουν ένα σωρό ενδιαφέρονται πράγματα στο σχολείο: μαθηματικά, ανάγνωση, πώς να κάνουν φίλους και πώς να συνεργάζονται, να υπακούν και είναι ανεξάρτητα και άλλα πολλά. Όμως μαζί με τα παραπάνω, οι μαθητές κολλάνε αρρώστιες και ιούς ιδιαίτερα τα μικρότερα παιδιά που το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε διαδικασία εξέλιξης. 


Ακολουθούν οι πέντε πιο συνηθισμένες αρρώστιες που συνήθως κολλάνε τα παιδιά στο σχολείο.

Γρίπη

Ο ιός της γρίπης είναι κοινός αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι επικίνδυνος. Ιδιαίτερα φέτος, πέθανε πολύ κόσμος από γρίπη και κάποιοι από αυτούς δεν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι γιατροί συμβουλεύουν να κάνουμε εμβόλιο κατά της γρίπης στο παιδί μας από 6 μηνών και μεγαλύτερο. Η γρίπη εμφανίζεται γρήγορα με ψηλό πυρετό (38 C ή και υψηλότερο), ρίγη, πόνο στο σώμα, ερεθισμένο λαιμό εξάντληση και μειωμένη όρεξη. Σε κάποιες περιπτώσεις εμετό η/και διάρροια και πόνο στη κοιλιά.
Πρόληψη: Συχνό και προσεκτικό πλύσιμο χεριών ιδιαίτερα πριν το φαγητό και μετά τη τουαλέτα. Επίσης το παιδί πρέπει να πλένει τα χέρια του μετά το φτάρνισμα ή τον βήχα. Τέλος δεν πρέπει να μοιράζεται ποτήρια ή σύνεργα φαγητό στο σχολείο.

Κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα οφείλεται στους ρινοϊούς, τους πολύ μικρούς μολυσματικούς οργανισμούς που ζουν σε επιφάνειες για ώρες. Οι ρινοϊοί μπαίνουν στην μύτη και στον λαιμό όπου πολλαπλασιάζονται, αναπτύσσονται και πυροδοτούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού με ερεθισμένο λαιμό, βήχα, πονοκέφαλο και φτάρνισμα. Ενδέχεται να προκαλέσουν ελαφρύ πυρετό και μπουκωμένη μύτη.
Πρόληψη: Οι πιο κοινοί τρόποι για να κολλήσει το παιδί είναι όταν έρχεται σε επαφή με κάποιον φορέα και μετά ακουμπήσει τη μύτη ή τα μάτια του. Για τον λόγο αυτό, ενδείκνυται το συχνό πλύσιμο των χεριών και να αποφεύγει το παιδί να ακουμπά τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του.

Το κριθαράκι ή επιπεφυκίτιδα

Είναι μια φλεγμονή ή μόλυνση στην μεμβράνη που καλύπτει το λευκό κομμάτι του οφθαλμού και την εσωτερική επιφάνεια του βλεφάρου. Αυτή η κοινή πάθηση προκαλείται από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη αλλά επίσης και από αλλεργία, ρύπους όπως ο καπνός, χημικά στα καλλυντικά ή χλωρίνη στην πισίνα.  Το παιδί μπορεί να παραπονεθεί για το ερεθισμένο του μάτι, να αποκτήσει ευαισθησία στο φως, δάκρυσμα ή τσίμπλες, πρησμένα βλέφαρα και κοκκίνισμα του λευκού στα μάτια. 
Το κριθαράκι κολλάει εύκολα: αρκεί να ακουμπήσει το παιδί κάτι που έχει ακουμπήσει κάποιος ήδη μολυσμένος και μετά να ακουμπήσει το μάτι του. Πολλοί γιατροί συστήνουν όταν ένα παιδί έχει επιπεφυκίτιδα να μην πηγαίνει σχολείο τουλάχιστον όχι πριν αρχίσει την φαρμακευτική αγωγή και δεν κολλάει πια. Όπως και παραπάνω, έτσι και εδώ συστήνεται το προσεκτικό και συχνό πλύσιμο χεριών και να αποφεύγει το παιδί να ακουμπάει μάτια, μύτη και στόμα.

Φαρυγγίτιδα

Κοινή μόλυνση του λαιμού από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Η φαρυγγίτιδα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική αρρώστια γιατί εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων στον αέρα κάθε φορά που κάποιος άρρωστος με φαρυγγίτιδα φταρνίζεται ή βήχει. Επίσης μεταδίδεται μέσω φαγητού και ποτού ή αν ακουμπήσει το παιδί μια επιφάνεια όπως το χερούλι μιας πόρτας που το έχει αγγίξει πριν κάποιος με το μικρόβιο και μετά ακουμπήσει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Το παιδί μπορεί να παραπονεθεί για ερεθισμένο λαιμό που πονάει κάθε φορά που καταπίνει, πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, εξάνθημα, μικρά κόκκινα σπυράκια πίσω στον ουρανίσκο και πρησμένες αμυγδαλές. Και εδώ το παιδί πρέπει να προσέχει τι μοιράζεται με συμμαθητές που φταρνίζονται και βήχουν. Υπενθυμίζουμε πως πρέπει να πλένει συχνά τα χέρια ιδιαίτερα αν ένας συμμαθητής του είναι άρρωστος.


Γαστρεντερίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή στο στομάχι και τα έντερα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να κάνει εμετό, να έχει διάρροια, πόνο στο στομάχι και πυρετό. Η γαστρεντερίτιδα οφείλεται στα βακτήρια, ιό ή κάποιο παράσιτο. Όταν ένα παιδί αρρωστήσει με γαστρεντερίτιδα το πιο σημαντικό είναι να ενυδατώνεται καλά ο οργανισμός. Οι ηλεκτρολύτες και το νερό σε μικρές γουλιές θα βοηθήσουν να ενυδατωθεί ο καταπονημένος οργανισμός. Ο μόνος τρόπος πρόληψης της αρρώστιας είναι να το συχνό πλύσιμο των χεριών και να μην έρχεται το παιδί σε επαφή με κάποιον που πάσχει από γαστρεντερίτιδα.