Print this page

Αλλεργική ρινίτιδα|Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται!

Μάθετε πώς θα αναγνωρίζετε τα σημάδια της αλλεργικής ρινίτιδας στο παιδί και πώς θα βελτιώσετε την καθημερινότητά του. 

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση που αφορά αποκλειστικά παιδιά μεγαλύτερα του έτους και συχνά συνυπάρχει με άλλες καταστάσεις όπως το άσθμα και η ατοπική δερματίτιδα. Σημαντικό ρόλο παίζει το ιστορικό αλλεργίας των γονέων -εάν ο ένας από τους δύο πάσχει οι πιθανότητες να εμφανίσει και το παιδί αυξάνονται ιδιαίτερα και πολύ περισσότερο όταν πάσχουν και οι δύο. 

Η άνοιξη είναι η εποχή που τα συμπτώματα εντείνονται, όμως ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών πάσχουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.  Η αιτία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, είτε οικιακά όπως είναι η σκόνη, τα κατοικίδια ζώα, οι κατσαρίδες, οι μύκητες, είτε συχνότερα στη γύρη φυτών όπως το πεύκο και η ελιά που ανθίζουν την άνοιξη.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι εύκολα αναγνωρίσιμα όπως ο κνησμός της μύτης, οι άφθονες διαυγείς ή λευκές ρινικές εκκρίσεις, η ρινική συμφόρηση, το συχνό φτέρνισμα, ο χρόνιος βήχας με εξάρσεις κατά τον ύπνο, η επιπεφυκίτιδα. Χαρακτηριστικά το παιδί με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να έχει μαύρες γραμμές κάτω από τα μάτια του (αλλεργικό προσωπείο) ή να συνηθίζει να ακουμπά την παλάμη του στην άκρη της μύτης του (αλλεργικός χαιρετισμός). Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά με ρινίτιδα έχουν δυσκολίες στον ύπνο, έλλειψη συγκέντρωσης και συχνά είναι ευερέθιστα.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Οι γονείς θέλουν να μάθουν σε τι είναι αλλεργικό το παιδί τους. Το rast test είναι μια εξέταση αίματος που εντοπίζει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια το υπεύθυνο αλλεργιογόνο, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν βοηθάει ουσιαστικά. Αυτό συμβαίνει γιατί η πλειοψηφία των παιδιών αντιδρούν στη γύρη των φυτών η οποία ταξιδεύει στον αέρα με μεγάλες ταχύτητες και η πρόληψη επαφής με το αλλεργιογόνο δεν είναι εφικτή. Η χρησιμότητα λοιπόν του rast test περιορίζεται σε περιπτώσεις που μπορούμε να αποφύγουμε την επαφή με το αλλεργιογόνο όπως συμβαίνει στην αλλεργία σε κατοικίδια ζώα.

Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Τα νεότερα αντιισταμινικά, τα τοπικά spray κορτικοστεροειδών καθώς και τα σκευάσματα αντιλευκοτριενίων έχουν σημαντικό ρόλο στην θεραπεία που πρέπει πάντα να προσαρμόζεται στις ανάγκες του μικρού ασθενή υπό τις οδηγίες του γιατρού του.

Πέρα από τα φάρμακα, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας κάνοντας συχνές ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό, αποφεύγοντας εκδρομές σε δάση ή πάρκα στα παιδιά με εποχική αλλεργική ρινίτιδα και διατηρώντας ένα καθαρό ευχάριστο οικιακό περιβάλλον.

Με τη συνεργασία του παιδιάτρου Χαράλαμπου Στριμπάκου, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.