Print this page

Δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο για την ιλαρά και τον αυτισμό

Όπως επιβεβαιώνει νέα 10ετής επιστημονική έρευνα!

Την ίδια στιγμή που το κίνημα των αντιεμβολιαστών έχει κάνει να επιστρέψουν ασθένειες που είχαν παραμείνει αδρανείς εδώ και δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα φέρνει στο φως και νέες αποδείξεις ότι ο εμβολιασμός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας.

Μια νέα έρευνα που διήρκεσε όλο την προηγούμενη δεκαετία δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο για την ιλαρά και την εμφάνιση αυτισμού. Ο ισχυρισμός ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο (MMR) είναι υπεύθυνο για την πρόκληση αυτισμού σε παιδιά είναι από τις βασικές πεποιθήσεις των αντιεμβολιαστών που, αρνούμενοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, έκαναν να επιστρέψει σε επιδημική μορφή η ασθένειας σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου.

Η συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ετήσια επιθεώρηση Annals of inernal medicine μελέτησε στοιχεία από 657.461 παιδιά που γεννήθηκαν στη Δανία, από το 1999 έως το 2010. Από το σύνολο των παιδιών, τα 6.517 διαγνώστηκαν με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού στη διάρκεια της δεκαετίας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες κάποιο από τα παιδιά να διαγνωστεί με αυτισμό δεν ήταν περισσότερες σε όσα είχαν κάνει το εμβόλιο MMR, σε σχέση με όσα δεν το είχαν κάνει.

«Η έρευνα υποστηρίζει πως το MMR δεν αυξάνει τον κίνδυνο για αυτισμό ούτε σχετίζεται με πιθανή διάγνωση αυτισμού μετά τον εμβολιασμό». σχολιάζουν οι ερευνητές. «έτσι, ενισχύει με πρόσθετη στατιστική αξία τα αποτελέσματα άλλων παρόμοιων ερευνών».

Επιπλέον, οι επιστήμονες μελέτησαν και το κατά πόσο η χορήγηση του εμβολίου μπορεί να επηρεάσει την εκδήλωση αυτισμού σε παιδιά από την κατηγορία «υψηλού κινδύνου» -για παράδειγμα, όσα είχαν αδέρφια με αυτισμό- και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ούτε σ' αυτήν την περίπτωση αυξάνει τον κίνδυνο.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργεία Υγείας της Δανίας.