Print this page

Γιατί είναι σημαντικό να βάζουμε τα παιδιά νωρίς για ύπνο

Ακόμα κι όταν θέλουν να μείνουν ξύπνια για «λίγο ακόμα»!

Ο ύπνος είναι από τα πιο σημαντικά «κεφάλαια» στην καθημερινότητα ενός παιδιού. Και μαζί με την τροφή, την αγάπη και το παιχνίδι είναι τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Αλλά και αργότερα, στα προεφηβικά και τα εφηβικά χρόνια, ο σωστός, ποιοτικός ύπνος είναι πολύ σημαντικός!

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον αυτές τις ώρες ύπνου:

Βρέφη 4 έως 12 μηνών: 12-16 ώρες συνολικά την ημέρα

Νήπια 1 - 2 ετών: 11 -14 ώρες συνολικά την ημέρα

Προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών: 10-13 ώρες συνολικά την ημέρα

Σχολικής ηλικίας: 9-12 ώρες κάθε νύχτα

Έφηβοι 13-18 ετών: 8-12 ώρες κάθε νύχτα

Αυτό που έχει σημασία επίσης να γνωρίζουμε ότι ο ύπνος τους πρέπει να έχει σταθερό πρόγραμμα -που σημαίνει ότι ακόμα κι αν κοιμούνται περισσότερο τα Σαββατοκύριακα, δεν μπορούν να αναπληρώσουν το χαμένο ύπνο άλλων ημερών.

Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί δεν κοιμάται αρκετά

Τα παιδιά που δεν απολαμβάνουν όσο ύπνο έχουν ανάγκη, ανάλογα με την ηλικία τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κάποια σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη σωματική ψυχική υγεία τους, όπως:

Συχνοί τραυματισμοί

έλλειψη συγκέντρωσης

Αλλαγές στη διάθεση

Κακές σχολικές επιδόσεις

Παχυσαρκία

Σακχαρώδης διαβήτης

Υπέρταση

Κατάθλιψη

Αγχώδεις διαταραχές

Αυτοκτονικές σκέψεις

Κι όμως, διαβάσατε σωστά:  η έλλειψη ύπνου σχετίζεται ακόμα και με αυξημένες πιθανότητες για κατάθλιψη και αυτοκτονικές σκέψεις και μάλιστα σε ποσοστό 20%, όπως έδειξε σχετική έρευνα του πανεπιστημίου Columbia σε παιδιά και έφηβους ηλικίας 7 έως 12 ετών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του σωστού ύπνου

Αντιθέτως, όταν οι γονείς μάθουν στα παιδιά να έχουν ένα σωστό πρόγραμμα που τους εξασφαλίζει τον απαραίτητο ύπνο, τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά. Γιατί με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά συμπεριφέρονται καλύτερα, έχουν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις, μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθήματά τους, έχουν καλύτερη μνήμη και γνωστικές ικανότητες και, γενικά, καλύτερη ποι